Kisebb, szerencsére

Földrengés volt Békés megyében

A tapasztalatok alapján a Balaton és Komárom között, a Jászságban és Békés megyében fordulnak elő leggyakrabban kisebb földmozgások.

2015.07.19 14:38MTI/ma.hu

Kisebb földrengés volt a Békés megyei Zsadány közelében vasárnap - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatására hivatkozva az MTI-vel.

A Richter-skála szerinti 2,9-es erősségű földrengésről nem érkezett lakossági bejelentés az obszervatóriumba és a katasztrófavédelem megyei műveletirányítási központjába sem, és egyelőre esetleges károkról sem tudni.

Tóth László szeizmológus az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy nem ritkák a hasonló, a lakosság által nem érzékelhető földrengések Magyarországon, évente 100-nál több ilyet mérnek. Ennél nagyobb erősségű földmozgás 5-8 alkalommal fordul elő az országban.

A szakember hozzátette: a tapasztalatok alapján a Balaton és Komárom között, a Jászságban és Békés megyében fordulnak elő leggyakrabban kisebb földmozgások.

Utórengések

A szeizmológusok hosszú időszakra vonatkozó tapasztalatok alapján felállított összefüggések felhasználásával állapítják meg egy földrengésről, hogy utórengésnek tekinthető vagy sem. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a főrengés magnitúdójából meghatároznak egy idő és egy távolsági értéket. Ha a rengés ezen a távolságon és és ezen az időszakon belülre esik, akkor utórengésnek nevezzük, ha nem, akkor különálló földrengésnek tekinthető.

Egész Európa mozgott

szeizmologia.hu


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.