Egy másik menekülési útvonal is megnyílt

Szakértő: egyre inkább keletre kell figyelnie az uniónak a menekültkérdésben

Egyre inkább keletre kell néznie az uniónak is a menekültkérdésben, hiszen a Földközi-tenger után egy másik menekülési útvonal is megnyílt, amely Kelet-Európát érinti.

2015.06.22 11:45MTI

Gálik Zoltán külpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn elmondta: az EU-országok külügyminisztereinek hétfői tanácskozásán Luxembourgban ez a kérdés is szóba kerülhet azon a komplex intézkedéscsomagon kívül, amelyet a mintegy egy hónappal ezelőtti uniós csúcson vázoltak fel menekültügyben, és amelynek végrehajtásáról most határoznak. Az intézkedéscsomag célja a menekültpolitika további harmonizációja és a számok kezelhetővé tétele - tette hozzá.

A kérdés kezelését nehezíti, hogy az uniós ajánlásokat nem harmonizálták, nagyon erősek a tagállami érdekek, illetve ebben a kérdésben a tagállamoknak szuveneritása is van - mondta el Gálik Zoltán.

A magyar határzárral kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az uniós reakció azért "késlekedik", mert az egy harmadik ország határát érinti, így annak kiépítéséről egy ország - a nemzetközi jogi normák betartása mellett - szabadon dönthet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.