Önkormányzat

Tarlós: Bízom benne, hogy a miniszterelnök nem hagyja cserben a fővárosiakat

A főpolgármester a miniszterelnökhöz fordul a BKV finanszírozása és a vizes világbajnokság kormány által kért területei miatt. Erről Tarlós István pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

2015.06.19 14:50MTI

A főpolgármester úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor a BKV jövőre finanszírozhatatlanná válik, ami nem az összeomlást jelenti, de komoly járatritkítások várhatók.

Arról volt szó eddig - fejtette ki -, hogy lesz egy megállapodás az állam és a főváros között a BKV ügyeiben, ideértve az adósságátvállalást - mondta. Tarlós István szerint "ha hinni lehet" Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentésének, akkor az eddigi féléves megbeszélésekkel szöges ellentétben nem születik ilyen megállapodás.

Tarlós István jelezte, a költségvetési törvény olyan szövegezéssel lett módosítva, hogy ellenérték nélkül vállalja át az állam a BKV maradék adósságállományát, ami szerinte azt jelenti, hogy "ajándékba" nem adhatja a főváros a Dagály uszodát és környékét. Ezt közgyűlési döntés nélkül nem is tehetné meg - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban elmondta, a jövő héten kedden ülésezik utoljára a közgyűlés a nyári szünet előtt, és ha addig nincs megállapodástervezet, akkor a grémium nem fog tudni dönteni, ami a beruházás csúszását jelentheti.

"Azt meg senkinek nem tudnám érvekkel alátámasztani, hogy grátisz odaadtam egy ekkora ingatlant" - fogalmazott a főpolgármester.

Tarlós István azt mondta, "az sem tisztességes ötlet" Lázár Jánostól, hogy a főváros a kerületekkel és a agglomerációval egyezkedjen a BKV finanszírozását illetően, azonban szerinte Lázár János csütörtöki szavait így lehetett érteni.

A főpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzati törvény rögzíti, hogy a fővárosi tömegközlekedést nem feladata megoldania a kerületeknek és az agglomerációnak, továbbá a forrásmegosztásról szóló törvény rendelkezik az iparűzési adó megosztásának arányairól. Tehát Lázár János javaslata "életszerűtlen és a jogszabályokkal sem egyeztethető össze" - közölte.

Tarlós István úgy véli, ha a BKV ez évi költségvetéséhez hiányzó forrást, ami nagyjából 15 milliárd forint, átvállalja az állam, ehhez tudna csak a főváros ingatlanokat átadni, egyéb esetben nem. "Ha Lázár János szavai igazak, és a helyzet így marad, akkor jövőre a BKV súlyos helyzetbe kerül" - mondta a főpolgármester.

Hozzátette: egyelőre másra nincs lehetőség, hiszen ha lenne pénze a fővárosnak a BKV-feladatellátásra, akkor nem kérnének az államtól. Hangsúlyozta: kötelező feladatról van szó, tehát az állam nem "támogatást" ad, hanem ennek forrásáról kell gondoskodnia.

A városvezető kitért arra is, hogy az úszó világbajnokság megrendezése is veszélybe kerülhet, ez szerinte Lázár János felelőssége, ha ilyen nyilatkozatokat tesz, hiszen ha keddig nincs megállapodás, leállhat a stadionépítés.

Tarlós István hozzátette: bízik abban, hogy Orbán Viktor nem fogja cserbenhagyni a fővárosiakat, hiszen eddig sem tette.

A főpolgármester beszélt a 3-as metró felújításáról, amelyet szerinte már 15 éve el kellett volna kezdeni, és súlyos felelősség terheli azokat, akik érzelmi vagy politikai haszonszerzési okból félrevezető híreket közölnek. "Nem bűn, ha meg akarjuk csinálni a 3-as metrót" - fogalmazott, hozzátéve, 1991 óta a Fővárosi Közgyűlés egyáltalán nem foglalkozott a metróval.

Elmondta, két érvényes ajánlat van. Az olcsóbb ajánlatnak rendkívüli kockázatai vannak a referenciakérdésekben is, és például olyan államban akarnak gyártatni, amely bármely napon államcsődöt jelenthet be, de ilyen okokból fél évekre nem tudnak megállni.

Tarlós István reméli, hogy optimális esetben a szerelvényfelújítás még az idén elkezdődhet, de 2016 elején biztosan, és rövid átfutási idővel, 2017-ben át is tudják adni a vonatokat. A városvezető a sajtótájékoztatón köszönetet mondott azért, hogy az állam a felújításra szánt 60 milliárd forintra kezességet vállal, azonban jelezte, hogy a törlesztőrészleteket a fővárosnak kell fizetnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.