Vádat emelt az ügyészség

Brutális: éheztették, verték az idős asszonyt

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy 60 éves kunszentmiklósi férfi és 65 éves nővére ellen, akik embertelen körülmények között tartva éveken át nem gondozták az eltartásukra bízott 80 éves asszonyt, a férfi pedig bántalmazta is az áldozatot

2015.06.11 10:09Havariapress

A vádlottak még 2008-ban kötöttek tartási szerződést kötöttek az 1934-ben született, önmagáról gondoskodni nem tudó asszonnyal. A szerződés szerint a vádlottak a tartás fejében megkapták a sértett kunszentmiklósi házát, ahol a férfi együtt lakott az idős asszonnyal, míg nővére a közelben élt.

A tartási szerződésben a vádlottak vállalták, hogy legalább napi egy meleg étellel étkeztetést biztosítanak a sértettnek, mosnak, takarítanak és rendben tartják a telket. Vállalták a sértett gondozását, ápolását, gyógyíttatását és a lakás fűtését is.

Ehhez képest a tartási, gondozási kötelezettségének éveken át egyik vádlott sem tett eleget, az idős asszony részére nem biztosították az alapvető létfeltételeket sem, a lakóház szinte lakhatatlanná vált, piszok, bűz jellemezte a környezetet, ahol rágcsálók is megtelepedtek, általánossá vált a rendetlenség, a kosz.

Az idős asszony lavórban, mosószerrel tisztálkodhatott, tiszta ruhát sem kapott. A lesoványodott sértett emberhez méltatlan körülmények között élt, rendszertelenül táplálkozott, mert főtt ételről eltartói nem gondoskodtak. A férfi vádlott a sértett nyugdíját gyakran alkoholra költötte, így sem ételről, sem tüzelőről nem tudtak gondoskodni, telente fűtés sem volt a tanyában.

A gondozás elmulasztása veszélyeztette az idős sértett egészségét. Miután testvére előzetes letartóztatásba került, a nő vádlott már eleget tett gondozási kötelezettségének.

A férfi vádlott bántalmazta is az idős asszonyt: 2014. szeptember 22-én részegen ököllel testszerte ütlegelte és a tanya kapuján kilökte a sértettet, majd a földre kerülő asszonyt tovább ütötte. A sértett estig nem is mert visszamenni a házba, a férfi a következő két napon ismét kizavarta a ház elé az asszonyt, ahol ütlegelte.

A sértett a bántalmazás miatt az arcán 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, a rendőrséget 2014. szeptember 24-én a családsegítő szolgálat értesítette. A járási ügyészség a vádlottakat gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntettével, a férfi vádlottat ezen felül minősített könnyű testi sértés bűntettével vádolja.

A férfi korábban előzetes letartóztatásban volt, jelenleg mindketten szabadlábon védekeznek. Bűnösségük kérdésében a Kunszentmiklósi Járásbíróság dönt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.