Természetvédelem

Civil szervezetek csatlakoztak Áder klímavédelmi kezdeményezéséhez

A Magyar Természetvédők Szövetsége koordinációjával tizenhat környezet- és természetvédő civil szervezet csatlakozott az Áder János köztársasági elnök által kezdeményezett klímavédelmi felhíváshoz.

2015.06.08 13:41MTI

A szervezetek az MTI-hez eljuttatott sajtónyilatkozatukban hangsúlyozták: üdvözlik a köztársasági elnök kezdeményezését, amelyben a világ döntéshozóit sürgeti azonnali és hathatós éghajlatvédelmi cselekvésre.

A civilek emlékeztetnek, hogy decemberben a világ vezetői összeülnek Párizsban az ENSZ klímacsúcson, hogy megállapodjanak az új, 2020 utáni nemzetközi üvegházgáz kibocsátás-csökkentési vállalásokról. A párizsi tárgyalásokat előkészítő, a héten befejeződő bonni találkozón azonban szerintük eddig alig történt előrelépés.

A szervezetek arra buzdítják tagjaikat, hogy támogassák aláírásukkal a köztársasági elnök által létrehozott www.elobolygonk.hu oldalon található petíciót.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás fenyegető hatásai csak akkor kerülhetőek el, ha minden ország határozott lépéseket tesz a "közös, de megkülönböztetett felelősség" elve értelmében.

Csak olyan párizsi megállapodás tekinthető sikeresnek, amely sürgős és jelentős kibocsátás-csökkentést rendel el a tudományos eredményekkel összhangban - írják a nyilatkozatban.

A környezet- és természetvédő szervezetek szerint Magyarországnak is mihamarabb el kell kezdenie az energia- és anyagtakarékos gazdaság felé való rendszerváltást, ezért azt várják a kormánytól, hogy támogassa az energiahatékonyságot és a megújuló energiák elterjedését.

Kiemelten fontos a decentralizált, közösségi energiatermelési kezdeményezések segítése, amelyet a magyar kormányzatnak jogi és pénzügyi eszközökkel kell ösztönöznie. A 2030-ra szóló energiahatékonysági és megújuló energiás uniós célszámot le kell bontani magyar vállalásokra úgy, hogy Magyarország megfelelően kivegye a részét, és jogilag kötelező vállalásokat tegyen - hangsúlyozzák a nyilatkozatban.

A fosszilis energiák kiváltása során el kell kerülni a környezetre és társadalomra további terheket rovó álmegoldásokat, mint az atomenergia vagy a biomassza túlzott használata. Éppen ezért sürgetik, hogy Magyarország lépjen vissza a paksi atomerőmű bővítésétől - hangoztatják a nyilatkozatban.

Emellett kérik, hogy a kormány az eddigieknél nagyobb pénzügyi, kapacitásépítési és technológiai segítséget, együttműködést nyújtson a fejlődő országoknak, amellyel az igazságos, energiahatékonyságon és megújuló energiákon alapuló energiaellátás biztosítását, valamint az elkerülhetetlen klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segítik elő ezekben az országokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.