Velencében járt a köztársasági elnök

Áder: nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre a klímaváltozás kezelésében

Áder János köztársasági elnök az olaszországi Velencében szólalt fel, miután megtekintette a várost védő Mose-gátrendszert.

2015.06.05 16:14MTI
MTI/Kovács Tamás

Nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre a klímaváltozás káros hatásainak kezelésében, hiszen a megelőzés olcsóbb, mint a károk elhárítása - mondta Áder János köztársasági elnök az olaszországi Velencében, miután megtekintette a várost védő Mose-gátrendszert.

Az államfő újságíróknak kifejtette: a látogatás célja annak megfigyelése volt, hogy miként készül Velence a klímaváltozásra. Azoknak a napoknak a száma, amikor a tengervíz elönti Velence nagy részét, jelentősen megnőtt az utóbbi években, most már 40-50 ilyen nap van egy évben - magyarázta. Hozzátette: ez komoly károkat okoz, és komoly kiesést az idegenforgalomnak.

Áder János arról beszélt, hogy a városban néhány évvel ezelőtt kitaláltak egy mobilgátrendszert a probléma orvoslására. Négy gátat terveznek, amelyekkel megvédik a várost, e rendszer egyik eleme már teljes egészében elkészült, a másik háromnak az alapozási munkálatai befejeződtek, és 2018-ra tervezik a befejezést - közölte. Mint mondta, Velencében hosszú távra terveznek, száz évre építik ezt a létesítményt, és úgy számolnak, ha a klímaváltozás következtében 60 centit emelkedik a tenger vízszintje, akkor is meg tudják védeni a várost. Megjegyezte: ha elkészül a rendszer, Velence lesz az egyetlen város, amely felkészült a klímaváltozás káros hatásainak a kivédésére.

Úgy fogalmazott, az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz, a felkészülés a várható rosszabb forgatókönyvekre a város vezetését és az olasz kormányt is előrelátó döntések meghozatalára késztette.

Az államfő elmondta: meglehetősen költséges projektről van szó, hiszen több mint 5,5 milliárd euróba fog kerülni ez a beruházás, amely egyúttal "bravúros műszaki létesítmény". Az a kár, amely a következő években bekövetkezhet, vagyis az elöntött épületekben, a műemlékekben okozott kár és az idegenforgalomból kieső bevételek jóval meghaladják azt az összeget, amelybe a négy mozgatható árvízi kapu kerül - vélekedett. Hozzáfűzte: a konzorcium, amely kitalálta és megvalósítja ezt a rendszert, már nem csak Velencében építhet gátakat, ugyanis a világ más pontjairól is érdeklődnek e technológiai megoldás iránt, vagyis ez komoly üzleti lehetőséget is jelent, továbbá másutt hasonló problémák megoldására nyújt majd lehetőséget.

Áder János szerint a klímaváltozással kapcsolatban világos figyelmeztetést jelent, hogy jelentősen nőtt azoknak a napoknak a száma, amikor a víz elönti Velence egy részét. "Ha ez itt megtörtént, ha ez itt látható, kézzelfogható következményekkel jár, akkor másutt miért ne járna azzal?" - vetette fel a kérdést. Úgy látja, a velenceiek már a saját bőrükön tapasztalták meg a változást, ezért kezdtek bele a gátrendszer fejlesztésébe, amely nagyon sokba kerül, de tudják, hogy a megelőzés olcsóbb, mint ha a károkat kellene elhárítani.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: ez mindenkinek tanulság, és ugyan "nekünk nincsen tengerünk, de vannak nagy folyóink, és vannak rakoncátlan folyóink", így Magyarországon is a megelőzés, a gátak, a szükségtározók megépítése nyújthat védelmet egy korábban soha nem látott árvízzel szemben.

A Mose (a Modulo Sperimentale Elettromeccanico projekt olasz nevének rövidítése, amely egyúttal utal a Biblia szerint a Vörös-tengert kettéválasztó Mózes alakjára) alapkövét 2003-ban engedték le a tengerbe. Az összesen 78 zárókapuból álló rendszer feladata Velence védelme lesz a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb tengerárral szemben. Amikor a vízszint eléri a 110 centimétert, a lagúnák bejáratainál elhelyezett Mose felemelkedik, visszatartva az Adriai-tenger árját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.