Tegyük meg!

Lemondunk az 1% jövedelemadó-csökkentésről az egészségünkért?

Az 1% szja-csökkentés senkinek nem jelent érdemi változást: ahhoz nem elég, hogy a szegények jobban, méltóbban éljenek, a gazdagok meg észre se veszik. De az egészségügyet meg lehetne menteni ebből az összegből!

2015.06.05 10:23ma.hu
Forrás: Kincses Gyula

Friss riportunkban az egészségügy helyzetéről és a mindenkit gondolkodásra késztető javaslatáról Kincses Gyula egészségpolitológussal, fotográfussal Angyalföld és Vizafogó határán egy teázóban beszélgetünk.

A színes életutat bejárt gyermek-fül- orr-gége szakorvos végzettségű szakember 1990-94 között az MDF parlamenti képviselője, 1992-től a Népjóléti Minisztérium egészségügyi rendszerváltozást koordináló bizottságának elnöke volt. 2001-ben az Egészségügyi Minisztérium reformügyekért felelős miniszteri biztosaként az Orbán-kabinet főtanácsadója, majd a Medgyessy-kormány egészségügyi tárcájának tanácsadója lett. Az első Gyurcsány-kormány idején az egészségügyi reform előkészítésén dolgozott, majd államtitkár lett.

Most azt javasolja, fogjunk össze az utolsó esélyért, mert az egészségügyben komoly baj van, mentsük meg az egészségügyet, jelentsük ki a kormány felé, ajánljuk fel, hogy lemondunk a tervezett 1% személyi jövedelem adó csökkentésről, hogy ezt a pénzt mind az egészségügyi béremelésre fordítják. Azt mondta, indítsunk mozgalmat, szervezzünk valós és virtuális csoportot, békés tüntetést, riadóláncot, bármit, a javaslat elfogadtatásáért.

Forrás: Kincses Gyula

Ma.hu: Tényleg komoly baj van az egészségügyben, hiszen évek óta csak ezt halljuk?
Kincses Gyula: Régi megfigyelés, hogy a farkas permanens emlegetése nem véd meg a farkastól, azaz, ha valaki régóta farkast kiált, az attól egyszer még jöhet... Hát, most itt van. Valóban régóta mondjuk, hogy az egészségügy nagy bajban van, de most a globális orvoshiány és folyamatos pénzkivonás miatt oly mértékű az orvos- és nővér-elvándorlás, valamint a működési feltételek romlása, hogy valóban összeomolhat a közellátás.

Forrás: Kincses Gyula

Ma.hu: Rengeteg ötlete ,javaslata volt az elmúlt 30 évben, a mostaninak mi a lényege és mire alapozza, egyáltalán menyi pénzről van szó, ez mit jelentene a dolgozóknak?
Kincses Gyula: A képlet világos. Az 1% szja-csökkentés 100-120 milliárd forint bevételkiesést jelentene a költségvetésnek. Mindez csak kommunikációs trükk, mert a személyes életvitelekben az az 1% senkinek nem jelent érdemi változást: ahhoz nem elég, hogy a szegények jobban, méltóbban éljenek, a gazdagok meg észre se veszik ezt a nagyságrendet, lásd például Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát. A fogyasztásnövelő - gazdaságélénkítő hatás is éppen ezért fikció, de ne tessék nekem az adócsökkenés versenyképesség-növelő hatásával jönni egy olyan országban, ahol a második legmagasabb az újraelosztási ráta az Unióban!
A lényeg: ebből az érdemi hatás nélkül kiszórt 100-120 milliárdból már érdemi, érezhető béremelést lehetne csinálni az egészségügyben. Az E.Alapban a gyógyításra szánt 1000 milliárdhoz képest a 100 milliárd kevéskének tűnhet, de nem így kell számolni. Ezt nettónak kell tekinteni, azaz az E.Alapba bérköltségként felbruttósítva kell beletenni, hiszen a "hozzátett" adó és járulék mind visszajön. Így már érezhető többlet a nettó 110 milliárd Ft. Ebből az ágy mellett dolgozóknak lehetne egy 50% emelést adni, és ez komoly indítása lenhetne egy tartós, kiszámítható bérrendezésnek. Magyarul: ezzel meg lehetne menteni az egészségügyet.

Forrás: Kincses Gyula

Ma.hu: Javaslatát, az 1% személyi jövedelemadó-csökkentés helyett béremelést az egészségügyben, kinek, hova jutatta el blogján kívül?
Kincses Gyula: Beszéltem erről az ATV "Szabad szemmel" műsorában is, de a rendszerbontó népszavazás csapatának segítségével ebből petíció lett, és ehhez aláírásokat gyűjtünk. Itt írhatja alá!

Ma.hu: Korházaink többsége eladósodott, az érvényes szerződések ellenére nem fizeti ki az alvállalkozóit (pl. takarítás, beszállítás), ez hogy történhet meg? Mit lehetne tenni ennek a megszüntetésére?
Kincses Gyula: Hiába beszél szívhez-szólóan Giró-Szász András államtitkár úr arról, hogy ez a kormány mennyi pénzt tett be az egészségügybe: az egy átlagos eset ellátásáért járó kórházi alapdíj 8 éve nem változott, ma is 150.000 Ft. Közben változtak a költségek, és főleg változott a gyógyítás. Először is ezt kell rendbe tenni.
A második: Varga Mihály szerint a kórházigazgató költségvetési csalást követ el, ha nem tartja be a költségvetését és költ a betegre, de az államosítás után nulla a gazdálkodási mozgástere.
A harmadik: fejlődik a tudomány, változnak az ellátási igények, változnia kell az ellátórendszer szerkezetének is. Szócska Miklós alatt semmi nem történt, és Zombor Gábor áprilisra ígérte az új szerkezetet, működését, és még se híre, se hamva.

Ma.hu:Mit gondol a hálapénzről? Az elmúlt években, ebben a témában is sok javaslatot lehet hallani a szakmában?
Kincses Gyula: Jaj, ez "hosszú", és főleg bonyolultabb, mint ahogy azt Éger István gondolja. Pénz (béremelés) nélkül ezt tényleg nem lehet megoldani, de csak pénzzel se. A hiányt kell megszüntetni, illetve legálisan kell megvásárolhatóvá tenni azt, amit az emberek így is - úgy is megvásárolnak. De sokat írtam erről, például itt >>>

Forrás: Kincses Gyula

Ma.hu: Ha a miniszterelnök azt mondaná: három kérését, javaslatát megvalósítjuk, mit mondana, kérne, javasolna?
Kincses Gyula:
1. Mondjon le
2. Lássa be, hogy stadionok, várba költözés nélkül lehet élni, egészségügy nélkül nem.
3. A köz és magán látszatszétválasztása helyett ennek szabályozott együttélését teremtse meg. Jelentős állami forrásinjekció nélkül az egészségügy kettészakad: a közfinanszírozott egészségügy pedig egy egyre rosszabb szegényellátássá válik, a tehetősebbek pedig egyre inkább a magán egészségügyet veszik igénybe. Egy ekkora országban és ilyen jövedelmi szint mellett ez komoly kockázat, mert nincs két egészségügyre való orvosunk, és a "második" egészségügy fenntartásához meg nem elég gazdag az elit.

Ma.hu: Nemrégen egy rendezvényen azt mondta "Örülök a romkocsmák megújulásnak", miért?
Kincses Gyula: Nem az egészségügy miatt... De azt gondolom, hogy ez egy olyan mikrovilág, ahol nem működik a kontroll, az átnevelés, ahol multikultiként, szabad gondolkodóként mindenki azt iszik, gondol és beszél, amit akar. És főleg lazán, szabadon...

Forrás: Kincses Gyula


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.