Büdzsé

Újabb tételek a költségvetésből - NAV-prémium, Klik, egészségügy

A nemzetgazdasági miniszter negyedévente 6 milliárd 250 millió forinttal megemelheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi juttatási kiadását, amennyiben teljesülnek a miniszter által meghatározott negyedéves bevételi tervek. Egyéb tervek.

2015.05.13 15:34MTI

A miniszter premizálhatja a NAV dolgozókat, ha teljesítik az adóbevételt

A nemzetgazdasági miniszter negyedévente 6 milliárd 250 millió forinttal megemelheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi juttatási kiadását, amennyiben teljesülnek a miniszter által meghatározott negyedéves bevételi tervek - a jövő évi költségvetésben szereplő összeg megegyezik az idei költségvetésben szereplővel.

A miniszter a bértöbblet közterheire - szintén negyedévente - 1 milliárd 687,5 millió forintot engedélyezhet. Ez az összeg is megegyezik az ideivel.

A NAV személyi juttatásokra - az ideivel megegyezően - 71 milliárd, azok közterheire pedig 19,1 milliárd forintot fordíthat jövőre.

Az adóbeszedési teljesítéshez kötött prémium így a bér 35 százalékát teszi ki.

Oktatás: nőhet a Klik támogatás

Nőhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) támogatása, amely a jövő évi költségvetési javaslat szerint 549,5 milliárdhoz juthat és 12 milliárdos bevétellel számolhat.

A szerdán benyújtott költségvetési javaslat indoklása alapján 2016-ban is folytatódik a pedagógus-életpályaprogram és a szakképzési rendszer idén elkezdett bővítése.

2016-ra kiterjesztik az ingyenes tankönyvellátást a teljes alsó tagozatra, ehhez a költségvetés biztosítja a most belépő 4. évfolyamosok tankönyvcsomagjainak kiadási többletét, továbbra is megtartva a felsőbb évfolyamoknál a rászorultságalapú ingyenesség forrásfedezetét.

A javaslatban a felsőoktatási intézmények bevételei több mint 282 milliárddal, támogatásuk 153 milliárddal szerepel. A Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap 5,2 milliárddal, a felsőoktatási vagyongazdálkodás 5,34 milliárddal jelenik meg.

A bankadó 55 milliárd forinttal csökken 2016-ban, a távközlési különadók nem csökkennek érdemben

A pénzügyi szervezetek különadójából 89,2 milliárd forint bevételt tervez 2016-ban a kormány, 55 milliárddal kevesebbet a 2015. évi 144,2 milliárd forintos elvárásnál - derül ki parlamentnek szerdán benyújtott jövő évi költségvetés tervezetéből.

A törvénytervezet szerint a bankadó csökkentése az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás alapján a hitelezés bővítésének elősegítését célozza.

A bankadó alapja a 2014. évi korrigált mérlegfőösszegre módosul. Korábbi közlések szerint 2016-ban a bankadó mértéke a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 0,31 százalékára csökken. A távközlési szektor különadói nem csökkennek érdemben.

A távközlési adó jövő évi előirányzata 56 milliárd forint, közel azonos az idei 56,4 milliárd forinttal. A közműadóból 52,2 milliárd forint bevétel várható 2016-ban, szemben az idei 54 milliárd forintos előirányzattal.

A reklámadóból 10,9 milliárd forint költségvetési bevételt tervez a kormány az idei 6,6 milliárd forint után.

Növekednek az egészségügyre fordítható források jövőre

Növekednek az egészségügyre fordítható források a jövő évi költségvetési javaslat szerint; a háziorvosi ellátás 10 milliárd forinttal kap többet, de 5 milliárddal emelkedik az összevont szakellátás kerete is az ideihez képest.

A parlament honlapjára szerdán felkerült előterjesztés szerint az Egészségbiztosítási Alap jövő évi előirányzata 1963,7 milliárd forint, szemben az idei 1912 milliárd forinttal.

Az ideivel egyező összegű juttatást kapna a közmédia

Az idénre megszavazottal egyező összeget irányoz elő a közszolgálati műsorszolgáltatás támogatására a 2016-os költségvetés szerdán benyújtott tervezete.
A dokumentum szerint 69 milliárd 861 millió forintot fordítanának e célra.

A költségvetési előterjesztésben az szerepel: a kormányzati szektorba besorolt, államháztartáson kívüli szervezetek adóssága 2016 végére várhatóan 165,7 milliárd forint, ezen belül a Médiaszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - elsősorban a székházvásárlással és beruházási kiadások finanszírozásával kapcsolatos - hiteltartozása 40,3 milliárd forint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.