Dérrel-dúrral

MSZP: elhalasztják a rendőrségi életpályamodell bevezetését

Az MSZP világos választ vár a Belügyminisztériumtól arra, hogy miért halasztják el a következő parlamenti ciklusra a "nagy dérrel-dúrral" bejelentett rendőrségi életpályamodell bevezetését.

2015.05.26 15:40MTI

Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy korábban a kormány törvényben garantált fizetésemelést és kiszámítható előrelépést ígért a hivatásos állományú rendőröknek és a katonáknak. A múlt hét végén viszont benyújtottak egy újabb módosító javaslatot a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényhez, ami az új illetményrendszerre vonatkozó szabályozást 2019. január 1-jére halasztaná el - emelte ki.

Szavai szerint ez elvileg nem érinti a nyártól járó harminc százalékos emelést, de ha elfogadják az újabb módosítást, akkor 2019-ig a mindenkori kormány "kénye-kedvére van bízva", hogy ebből a béremelésből mennyi fog eljutni a hivatásos állomány tagjaihoz.

A képviselő kitért arra is, hogy az új szolgálati törvény alapján járó teljesítményjuttatás bevezetését pedig 2017. január 1-jére halasztaná el a módosító javaslat.

A 2016-ra javasolt költségvetésben nem nő a rendvédelmi illetményalap összege, azt jövőre is a 2008 óta változatlan 38 ezer 650 forintban határozzák meg - folytatta Harangozó Tamás. Hozzátette, hogy a 2008 óta változatlan közalkalmazotti bértábla sem módosul.

Eközben viszont a Honvédelmi Minisztérium költségvetésében világosan megjelenik a törvény végrehajtásának a fedezete - hívta fel a figyelmet a politikus.

Harangozó Tamás megjegyezte, hogy a Miniszterelnökség fejezetében látnak egy 135 milliárd forintos tételt, de ez nemcsak a hivatásosok, de az összes közszolgálati életpályamodell fejezetét fogja majd adni.

Arra is kitért, hogy a jövő évi büdzsében a kormány a rendőrség dologi kiadásainak előirányzatát 42 milliárdról 37,5 milliárd forintra, vagyis körülbelül tíz százalékkal tervezi csökkenteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.