Fejlesztés

Árvízvédelem: körgát épült Arnótnál

Elkészült és péntekenn átadták az Arnót községet a Sajó esetleges árvíze ellen védő körgátat, a beruházás része a Miskolcot észak-északkelet irányba elkerülő útrendszernek, amely elsőfokú gátként is szolgál majd.

2015.05.15 14:58MTI
MTI Vajda János

Az avatáson elhangzott: olyan gátrendszer épült, amely az úgynevezett Kis-Sajó keleti oldalán teljesen körülveszi Arnótot.

A Miskolc határában lévő Csorba tó északi sarkától egészen a Sajóig egy 4500 méter hosszú 120-160 méter széles mély árok is épül, amely elősegíti az árvizek levezetését a Sajóba.

Az M30 autópálya alatti körforgalom köré töltés is épült, mivel ez a jelenlegi legmélyebb terület és ezt is védeni kell, ennek köszönhetően a 26-os számú főút által bekerített terület teljes mértékben árvízmentes lesz.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője azt mondta: a 3285 méter hosszú arnóti körtöltés a már 2013-ban megépült transzformátor telep végétől a Felsőzsolca-Edelény összekötő útig tart.

Teljesen körbeveszi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települést, és védi az esetleges árvíztől. A gáton 2 zsilipes csőáteresz épült, amelyen a belvizet lehet a Kis-Sajóba leereszteni. Árvíz esetén szivattyú is biztosítja az átemelést a védett területről.

Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, a kormány elsőrendű kötelességének tartja a lakosság életének könnyebbé tételét, és "mindenki meggyőződhet arról, hogy ha elautózik a Miskolcot északról elkerülő út keleti csomópontjához, immár európai színvonalú körülmények között közlekedhet."

A miskolci elkerülő megépítésével a térség komplex árvízvédelme megoldódik, Miskolc belvárosa felszabadul a 26-os főútról érkező jelentős forgalom alól.

A zömmel uniós forrásból biztosított csaknem nettó 14 milliárd forintos beruházás kivitelezést a KCC 2013 Konzorcium végzi, amely a munkával a tervek szerint a nyár elejére elkészül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.