Ehhez jó rendszer kellene

Parragh: az oktatáson, képzésen múlik az ország fejlődése

A továbblépés azon múlik, képesek leszünk-e olyan képzést, oktatást kialakítani, amely megfelel a modern világ kihívásainak.

2015.05.15 11:43MTI

Az elmúlt években Magyarországon olyan strukturális változások zajlottak le, amelyek középtávon fenntarthatóvá teszik a növekedést, a képzésen, oktatáson múlik a továbblépés - jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pénteken Szegeden.

A rendszerváltás óta nem voltak ennyire kedvezőek az ország makrogazdasági mutatói - hangsúlyozta Parragh László a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén.

A továbblépés azon múlik, képesek leszünk-e olyan képzést, oktatást kialakítani, amely megfelel a modern világ kihívásainak - mondta, hozzátéve, hogy sokkal jobban össze kell kapcsolni az oktatási rendszert a gazdasági élettel.

A képzett munkaerő mellett a kutatás-fejlesztés és az innováció jelenthet vonzerőt a befektetők számára - közölte az elnök.

Parragh László kifejtette: a területfejlesztési operatív programokban nagyon jelentős támogatást kapnak az önkormányzatok. Óriási kérdés, hogy a települések leporolják-e a régi terveket arról, hogyan "lehet díszteret építeni szökőkúttal" vagy leülnek a kamarákkal, és egyeztetnek a gazdaságfejlesztésről - fejtette ki.

A kamarai elnök szerint Csongrád megye előtt óriási lehetőségek állnak. A Szegedi Tudományegyetemen folyó magas színvonalú kutatások összekapcsolása a gazdasággal befektetőket vonzhat a kiváló infrastrukturális adottságokkal rendelkező térségbe, az új munkahelyek pedig a kereslet bővülését eredményezhetik.

Az élelmiszeripar mellett a gyógyászat és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, az informatika azok a területek, melyek a kitörés irányát jelentik - mondta.

A térség számára komoly esélyt rejt magába Szerbia közeledése az unióhoz. A korábbi példák azt mutatják, hogy a határ menti régiók profitálhatnak a csatlakozó országokba érkező forrásokból - közölte az elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.