Büdzsé 2016

Költségvetési összefoglaló

A nemzetgazdasági miniszter a ma benyújtott dokumentumot a polgári Magyarország megteremtése legfontosabb tartópillérének nevezte.

2015.05.13 16:47MTI
MTI Kovács Tamás

Benyújtották a parlamentnek a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot; a dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán adta át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a parlamentben.

A jövő évi költségvetés elsősorban az adócsökkentés költségvetése lesz, amelynek alapját az adócsökkentés mellett a tervezhetőség és fejlődés képezi - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a parlamentben, mielőtt Kövér László házelnöknek átnyújtotta a jövő évi büdzsé tervezetét.

A nemzetgazdasági miniszter a dokumentumot egyben a polgári Magyarország megteremtése legfontosabb tartópillérének nevezte.

A miniszter kiemelte: az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra mérséklésével 120 milliárd forintot hagynak a családoknál, a sertés tőkehús áfájának csökkentése körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent, az állami közszolgáltatások díjának, illetékeinek csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.

Az adóintézkedéseknek köszönhetően összesen 170 milliárd forint marad a családok, háztartások kasszájában, akik az adócsökkentés legnagyobb nyertesei lesznek. 2016-ban is a család az első, a cél, hogy minél több pénz maradjon náluk, a családok átlagjövedelme nőjön - mondta Varga Mihály.

A miniszter elmondta: a magyar gazdaság múlt évi gazdasági eredményeire alapozva stabil költségvetést állított össze a kormány. 2014-ben a gazdasági bővülés 3,6 százalék volt, ezzel az Európai Unió egyik leggyorsabban növekvő gazdaságát mondhatja magáénak Magyarország. A kedden publikált első negyedéves GDP adat is alátámasztja, hogy a kormány helyesen járt el, amikor az idei gazdasági bővülésre vonatkozó előrejelzését felfelé korrigálta, 3,1 százalékra növelte - mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.

Ezzel együtt a kabinet konzervatív módon állította össze a jövő évi büdzsét, fegyelmezett költségvetési politika alapján a GDP-hez mérten 2 százalékos hiányt tervezett 2,5 százalékos növekedés, és 1,6 százalékos infláció mellett - mondta a miniszter.

Kiemelte: minden komoly nemzetközi elemzőház, sőt az IMF is kedvezően ítéli meg Magyarország gazdasági bővülésének lehetőségeit.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután Varga Mihály átnyújtotta neki a jövő évi büdzsé tervezetét, kiemelte: az Országgyűlés június 22-én vagy 23-án fogadja el a jövő évi költségvetést, amelynek általános vitája május 27-én kezdődik a Házban.

A nemzetgazdasági miniszter kérdésekre válaszolva elmondta: a jövő évi költségvetést megfelelő tartalékokkal tervezte a kormány. Kiemelte: az országvédelmi alapban a 2016-os költségvetés szerint 100 milliárd forintot tett félre a kormány, szintén 100 milliárd forintot tartalékolt rendkívüli kormányzati tartalékok címen is.

Egy másik kérdésre Varga Mihály kiemelte: az országnak kijárna egy, a mostaninál pozitívabb minősítés. Utalt arra, hogy a piaci szereplők azonban értékelik a magyar gazdasági teljesítményeket, a kötvénykibocsátásokat kedvezően fogadják.

A büdzsé szerint a jövő évi kamatkiadások bruttó módon számítva 1048,1 milliárd forintra rúgnak, ami 64,1 milliárd forinttal kisebb az ideinél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.