Történelem és jelen

Nemzetiségek napja: színes műsorok a közmédiában

Színes műsorokban ismerkedhetnek meg a tévénézők és a rádióhallgatók a Magyarországon élő nemzetiségek kultúrájával, hagyományaival, történelmével és jelenével a közmédia vasárnapi műsorfolyamában.

2015.05.09 22:30MTI

A közmédia kezdeményezésére vasárnap a rádió és televíziós csatornákon - a Dunán, a Duna Worldön, az M1-en, az M2-n, a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádióban - a Magyarországon élő 13 nemzetiség szokásait, hagyományait mutatják be. A sokszínű műsorfolyamban helyet kap egyebek mellett gasztronómiai és divatbemutató, valamint focibajnokság, amelyen a nemzetiségek csapata a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csapatával mérkőzik meg - mondta el Siklósi Beatrix, az MTVA kiemelt projektekért felelős főszerkesztője az MTI-nek.

Hozzátette, hogy az ország több pontjáról élő bejelentkezések színesítik a műsort: a bolgár templomkertből többek között a bolgár Szent György-ünnepet, Turáról a nemzetiségi foci vb-t tudósítják, Mohácsról a horvát, Ecserről a szlovák, Újhartyánból a német és Szentendréről bejelentkezve a szerb hagyományokat mutatják be a nézőknek.

A tematikus napon szeretnének megszólítani olyan híres embereket, akik maguk is valamelyik nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A Gondolta volna? című rovatban pedig neves történelmi személyiségekről is beszélnek majd, akikről nem köztudott, hogy valamelyik magyarországi nemzetiséghez tartoztak.

A műsor vendége lesz mások mellett Pászt Patrícia műfordító, Tomasz Piarsz képzőművész, Papadimitriu Athina, Gyurkovics Zsuzsanna és Voith Ági színészek, emellett az érdeklődők beszélgetést hallhatnak Kövér László házelnökkel és Hrivnák Tünde divattervezővel.

A műsorfolyamban több szemszögből mutatják be a nemzetiségek kultúráját, hagyományait: a közönség megismerheti a Magyarországon élő 13 nemzetiség - bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - gasztronómiai hagyományait is, így például a borscs, a fokhagymás pampuska és a sokác bab receptjét, hallhatnak a mohácsi busójárásról, a népviseletek napjáról és egy szlovén támogatással létrejött felsőszölnöki mintagazdaságról is.

A tematikus napon a Duna és a Duna World csatorna mellett az M1 is több helyszínre kapcsol majd, és rádióműsorokban is hallhatóak lesznek a magyarországi nemzetiségek életével foglalkozó műsorok. Olyan helyszínekről is jelentkezik a műsor élőben, ahol egyszerre több nemzetiség él együtt. A kezdeményezés célja, hogy a többségi társadalom jobban megismerje a Magyarországon élő nemzetiségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.