Mécsest gyújtanak

Franciaországi légikatasztrófa: gyászszertartáson emlékeznek Barcelonában az áldozatokra

A franciaországi légikatasztrófa áldozataira emlékeznek a barcelonai La Sagrada Família-bazilikában hétfőn, 1200 ember, köztük az áldozatok családtagjai, barátai, a spanyol közjogi méltóságok és diplomaták részvételével.

2015.04.27 20:13MTI

A gyászszertartás elején a katalóniai Llinars del Valles település gimnáziumának 150 diákja az áldozatokat jelképező egy-egy mécsessel vonult be a templomba, amelyeket az oltárhoz vezető lépcsőn helyeztek el. Ebben a középiskolában vett részt egy diákcsereprogramon az a 16 német diák és két tanáruk, akik életüket vesztették a szerencsétlenségben.

"Azért gyűltünk össze, hogy imádkozzunk meghalt szeretteinkért" - kezdte a megemlékezést Lluís Martínez Sistach barcelonai bíboros-érsek, aki katalánul és spanyolul is elismételte minden mondatát.

"Kedves testvéreink erőszakos és hirtelen halála megbéníthatja azok életét, akik nagyon szerették őket" - fogalmazott, majd azzal a felszólítással fordult a családokhoz, hogy legyen bátorságuk tovább élni az életüket.

Hozzátette: mindenki hordoz fájdalmat a szívében, és mindenki szeretne vigaszt és békét találni az imádságban.

A bíboros-érsek röviden szólt a hét végi nepáli földerengés áldozatairól és azokról is, akik a Európába tartva a Földközi-tengeren vesztették életüket az utóbbi hetekben.

A katolikus szertartást követően az evangélikus egyház, a zsidó és a muzulmán közösség egyházi vezetői is szóltak az egybegyűltekhez, és kifejezték együttérzésüket az áldozatok szeretteivel.

A katasztrófában 52 spanyol állampolgár vesztette életét, több mint hatszáz rokon, barát, ismerős emlékezett rájuk a bazilikában rendezett ceremónián.

A szertartást követően a spanyol királyi pár, a katolikus misét celebráló bíboros-érsek, a spanyol és a katalán kormányfők, valamint az egyházak képviselői külön odamentek minden egyes gyászoló hozzátartozóhoz odamentek és kinyilvánították részvétüket. Megölelték, vigasztalták a gyászolókat, voltak, akikkel hosszú percekig beszélgettek.

A rossz idő, a szemerkélő eső és erős szél ellenére az épület körül hatalmas tömeg gyűlt össze, sokan akarták jelenlétükkel kifejezni együttérzésüket.

A német Germanwings légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe március 24-én zuhant le a dél-franciaországi Alpokban. A fedélzeten utazó 150 ember közül senki nem élte túl a szerencsétlenséget. A hatóságok a gép fekete dobozának adatai alapján megállapították, hogy a másodpilóta szándékosan vezette a hegyoldalnak a repülőgépet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.