Bíróság

Megvizsgálja az IM a végrehajtói kamara határozatait

Az igazságügyi kormányzat eltökélt, hogy az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítése érdekében a bírósági végrehajtás ügyét megnyugtatóan rendezze.

2015.04.27 12:27MTI

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) megvizsgálja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara közgyűlésén hozott határozatok törvényességét.

A tárca hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: törvényességi felügyeleti jogkörükben eljárva haladéktalanul megvizsgálják a kamara eredetileg tervezettnél korábban, április 24-én megtartott közgyűlésének határozatait. Ha valamelyik ellentétes a bírósági végrehajtásról szóló törvénnyel, akkor a minisztérium felhívja a kamarát a jogszabálysértés megszüntetésére. A kamara köteles a megadott határidőn belül intézkedni, ha pedig ez elmarad, a törvényességi felügyeletet gyakorló tárca bírósági úton fogja azt kikényszeríteni - írták.

Az igazságügyi kormányzat eltökélt, hogy az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítése érdekében a bírósági végrehajtás ügyét megnyugtatóan rendezze - tették hozzá.

A tárca március 27-én azt közölte: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a végrehajtói kamaránál végzett audit alapján.

A minisztérium korábban felügyeleti jogkörében eljárva rendelte el a kamara teljes körű átvilágítását és működésének auditálását. A jogi és pénzügyi auditorok jelentésének elemzése során a tárca több - meg nem nevezett - ponton és több kérdésben is olyan körülményeket észlelt, amelyekkel kapcsolatban felmerült a bűncselekmény elkövetésének a gyanúja - közölték.

A kamara elnöksége még az átvilágításról szóló jelentés nyilvánosságra hozatala előtt, március elején lemondott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.