Palkovics mondta

Egy évvel tovább finanszírozná az állam a doktoranduszképzést

Az eddigi három év helyett négy évet finanszíroznának a doktornaduszoknak.

2015.04.22 21:18MTI

A tervek szerint egy évvel tovább fizetné az állam a doktoranduszképzést, és a hallgatók több ösztöndíjat is kapnának - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára az M1 aktuális csatornának szerda este.

Keresztes Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján közölte: jelenlegi formájában nem támogatják a felsőoktatási törvény tervezett módosítását. Hozzátette: jelenleg hároméves doktori képzés folyik, ezután két év van a fokozatszerzés elkezdésére, majd plusz két év az eljárás befejezésére.

A tervek szerint ez alakulna át 2+2 évesre, és ennyit finanszírozna az állam - mondta.

Palkovics László az M1 Híradójával közölte: az eddigi három év helyett négy évet finanszíroznának a doktornaduszoknak.

A második év megléte után az ösztöndíj növekedne, de ekkor már magasabb követelmények is vannak, az egyik ilyen hogy a doktorandusz valóban olyan tevékenységet folytasson, hogy abból a formának megfelelő disszertációt tudjon írni - hangzott el a híradóban.

Az államtitkár hozzátette: a doktoranduszok túlértékelik a visszafizetés veszélyét, ennek feltételrendszerét még kidolgozzák. Az államtitkár szerint nyitottak a további tárgyalásokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.