Felsőoktatási Kerekasztal

Megmarad a nemzetközi kapcsolatok szak

Arról is megállapodtak, hogy a pszichológia szak esetében megmarad az osztott képzés, ám a társadalmi tanulmányok szakot fokozatosan kivezetik.

2015.04.22 09:57MTI

A Felsőoktatási Kerekasztal ülésén született jó kompromisszumnak köszönhetően a jövőben is megmarad a nemzetközi kapcsolatok szak a felsőoktatásban - jelentette ki Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Arról is megállapodtak, hogy a pszichológia szak esetében megmarad az osztott képzés, ám a társadalmi tanulmányok szakot fokozatosan kivezetik - tette hozzá az államtitkár.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a felsőoktatás átalakításáról szóló jogszabályt két hónapos, a szakbizottságokkal és a gazdasági szereplőkkel folytatott egyeztetés után fogalmazták meg.

A többi között a szakbizottsági üléseken megvizsgálták mind a 650 szakot a szektor szereplőivel közösen, ennek ellenére számítottak az elégedetlenségre.

Közlése szerint a nemzetközi kapcsolatok szak tekintetében a Magyar Rektori Konferencia vállalta, hogy a tartalmi szint emelése érdekében módosítja a képzésismereti követelményeket.

Ugyanakkor az intézményi profiltisztítás során a jövőben megvizsgálják, hogy valóban szükséges-e országszerte 16 helyen a nemzetközi kapcsolatok oktatása, a pszichológia esetében pedig annak ellenére megmaradhat az osztott képzés, hogy egyedül a mesterszint piacképes - fűzte hozzá.

A kormánydöntés májusra várható, ezt követően az Országgyűlés dönt a jogszabályról - mondta Maruzsa Zoltán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.