Közösségi főiskola

Duális felsőoktatási képzést indítana Salgótarjánban az Óbudai Egyetem

A főiskolai képzés úgy kezdődne 2017 szeptemberében, hogy a gyakorlati tudást a duális képzésben részt vevő helyi vállalkozásoknál szereznék meg a hallgatók, az elméletit az Óbudai Egyetem képzésein.

2015.04.18 12:22MTI

Duális képzést indítana Salgótarjánban úgynevezett közösségi főiskolán az Óbudai Egyetem - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szombaton a nógrádi megyeszékhelyen.

Az államtitkár a főiskolai képzés elindításáról folytatott egyeztetésen elmondta: az oktatásban részt kell venniük a helyi cégeknek.

A közösségi felsőoktatás a helyi igények, regionális munkaerő-piaci keresletre alapozott, a szakképzésre és a felsőoktatásra egyaránt nyitott intézményrendszer.

Több mint egy éve kezdődtek meg az egyeztetések, azt követően, hogy megszűnt a Budapesti Gazdasági Főiskola salgótarjáni intézete, a Nógrád megyei vállalkozások szakemberhiánya pedig indokolja, hogy foglalkozzanak ezzel a kérdéssel - mondta Palkovics László.

Salgótarjánban a kormány, a helyi és térségi önkormányzatok, a helyi vállalkozások és az Óbudai Egyetem működtetné a közösségi intézményt. Az elképzelések szerint 2016 szeptemberétől indítják a négy féléves felsőfokú szakképzést, amely főiskolai képzésben folytatható négy elismert félévvel. A főiskolai képzés úgy kezdődne 2017 szeptemberében, hogy a gyakorlati tudást a duális képzésben részt vevő helyi vállalkozásoknál szereznék meg a hallgatók, az elméletit az Óbudai Egyetem képzésein. Az, hogy utóbbi Óbudán vagy Salgótarjánban történik-e, a létszámtól függ.

A városházán iskolák és munkaadók részvételével folytatott egyeztetésen Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora az általános mérnöki képzést nevezte jó lehetőségnek ebben a térségben. Mint mondta, ősztől felkészítést indítanak Salgótarjánban, hogy megismertessék ezt az új képzési formát.

Dóra Ottó (MSZP) polgármester arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben több körben tárgyaltak a jelentősebb munkaadókkal, akik azt jelezték, hogy 200-300 embert foglalkoztatnának.

Palkovics László ismertette: a duális képzési forma fő indoka, hogy hiányzik a hallgatók gyakorlati tapasztalata. Ez nem gyakornoki rendszer, a vállalatnak tanítania kell a hallgatókat, akiknek hallgatói munkaviszonyuk van, és fizetést kapnak. A cégnek a minimálbér 60 százalékát, körülbelül 70 ezer forintot kell fizetnie, amit leírhat a szakképzési hozzájárulásból. A képzésben pedig váltakoznak az elméleti és gyakorlati szemeszterek.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 2012-ben a Mercedes igényére a Kecskeméti Főiskolán kezdték el a duális képzést, 300 jelentkezőből kiválasztott 25 hallgatóval. Tavaly már 800-an jelentkeztek a 70 helyre Kecskeméten, de a szombathelyi gépészmérnökképzés 50 helyére is 240 jelentkező volt.

Kérdésre Palkovics László elmondta: nincs olyan megkötés, hogy a hallgatóknak a képző cégnél kell majd dolgozniuk, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy 95-98 százalékban kötöttség nélkül is annál a vállalatnál maradnak, ahol megszerezték a végzettséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.