13. havi fizetés

Magyar Posta: nem okoz fennakadást az értékszállítási dolgozók sztrájkja

A tájékoztatás szerint a munkabeszüntetéshez 50-en csatlakoztak, amely a JNT munkavállalói állományának mindössze 8,5 százaléka.

2015.04.21 15:37MTI

Jelenleg nem okoz fennakadást a Magyar Postán keresztül érkező utalványok kifizetésében, illetve a posták készpénzellátásában az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél működő szervezetének hétfő éjféltől tartó sztrájkja - közölte a JNT Security Kft. és a Magyar Posta közös közleményben az MTI érdeklődésére kedden.

Közölték, az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók. A JNT Security Kft. vitatja a sztrájk jogszerűségét, így bírósághoz fordult. A szolgáltatási minimumról sem jött létre megállapodás.

A tájékoztatás szerint a munkabeszüntetéshez 50-en csatlakoztak, amely a JNT munkavállalói állományának mindössze 8,5 százaléka. A JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 százalékát érinti a munkabeszüntetés, ezen posták készpénzellátását munkaátszervezéssel kezeli a JNT és a Magyar Posta - írták.

A JNT április 17-én - azt követően, hogy az ÉŐDSZ a bértárgyalásokat egyoldalúan megszakította - átlagosan 2,2 százalékkal felemelte az értékszállítók alapbérét január elsejéig visszamenőleg. Így a JNT Security Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme a pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta, amely jelentősen meghaladja a nemzetgazdasági átlagkeresetet, és jóval magasabb a ledolgozott órákra vetítve, mint a piaci átlag.

A JNT vállalta azt is, hogy a 2015-ös üzleti eredménye alapján, a harmadik negyedévét követően megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 3,3 százalékos, az alapbéremeléssel megegyező összegű, egyszeri kifizetést teljesítsen. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók jövedelme alapbérből, különböző pótlékokból, fejenként évi 258 ezer forint béren kívüli juttatásból és 13. havi fizetésből áll.

A közlemény hangsúlyozza: a JNT folytatni kívánja a bértárgyalásokat és értetlenül áll az ÉŐDSZ sztrájkja előtt, hiszen hosszú évek óta az volt a gyakorlat, hogy a tárgyévi bérmegállapodás az év második felében született meg. A 2014-re vonatkozó bérmegállapodástól számítva pedig kevesebb, mint 4 hónap telt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.