Érdekvédelem

Sztrájkba mennek az értékszállítási dolgozók

Határozatlan időre sztrájkot kezdeményez kedd éjféltől az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) egyik szervezete, miután bértárgyalásaik nem vezettek eredményre.

2015.04.20 20:14MTI

Kovács Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke hétfői közleményükben ismerteti: a szakszervezet kérése a JNT Security Kft. mint munkáltató felé az alapbérek átlagosan 5 százalékos növelése volt, valamint az, hogy a béren kívüli juttatásokat személyenként emeljék évi 22 000 forintra. A munkáltató 1,5 százalékos átlagos alapbérnövelést javasolt, ami a későbbi tárgyalások során 1,6 százalékra módosult.

A munkavállalók türelme az elhúzódó tárgyalások során elfogyott, és kiszolgáltatott helyzetük javítása érdekében azonnali munkabeszüntetést javasoltak a szakszervezeti delegációnak, amely a munkáltatónak további esélyt adva egy jobb ajánlat megtételére, 2015. március 27-én sztrájkbizottságot alakított - idézte fel közleményében Kovács Zoltán.

A szakszervezet a munkáltató kérésére április 10-én részletes, a teljes munkavállalói létszámot lefedő, és az egyes kereseti sávokat konkrétan meghatározó alapbérfejlesztési javaslatot nyújtott át a tárgyalások során. Ez a javaslat az 5 százalékos béremelés mellett fedezetet biztosított a béren kívüli juttatások megemelt kifizetésére is. A szakszervezet javaslata éves szinten 53,3 millió forint járulékok nélküli terhet jelentett volna a munkáltató részére a JNT által ajánlott 20,6 millió forint helyett.

Mivel a munkáltató az általa ajánlott keresetfejlesztési ajánlaton nem akart változtatni a tárgyalások során, a sztrájkbizottság most bejelentette a határozatlan idejű sztrájk elindítását.

A sztrájkbizottság a kialakult helyzetért elsősorban a JNT Security Kft. vezetését, valamint a Magyar Posta Zrt. tulajdonosi képviseletében eljáró és a tulajdonosi jogköröket gyakorló Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vezetését tartja felelősnek - szögezte le közleményében a sztrájkbizottság elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.