Brókerbotrány

Az MNB visszavonta a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét

A cég nem tudja kiegyenlíteni lejárt, nem vitatott tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

2015.04.20 18:24MTI

A jegybank április 20-án visszavonta a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a társaság felszámolását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

Az MNB közleményében azzal indokolta a brókercég befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonását, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. nem tudja kiegyenlíteni lejárt, nem vitatott tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el. A Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetett, a törvény által a garanciaalap körébe tartozó befektetőket a Befektető-védelmi Alap (Beva) fogja kártalanítani maximum 20 ezer euróig, azaz mintegy 6 millió forintig a felszámolást elrendelő bírósági végzés közzétételét követően - ismerteti az MNB.

A jegybank közleményében felidézi: azután, hogy az MNB célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Hungária Értékpapír Zrt. működésében, a jegybank 2015. március 6-án részlegesen felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki, illetve büntetőfeljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

A biztos jelenlegi adatai alapján a Hungária Értékpapír Zrt. jelentős volumenű értékpapírral nem tud elszámolni befektetői felé, a gyanú szerint meghamisította nyilvántartásait és az ügyfeleknek küldött kimutatásokat - írja közleményében az MNB.

A jegybank korábbi közlése szerint a Hungária Értékpapír Zrt. részesedése a kezelt vagyont tekintve 0,5 százalék a befektetési vállalkozások piacán, és a társaság nem kezeli hitelintézet vagyonát.

A társaság honlapján közzétett adatok szerint a cég jogelődjének számító befektetés közvetítő kft.-t 1993-ban alapították, majd 1997-ben Biztonság Invest Zrt. néven felügyeleti engedéllyel működő független befektetési szolgáltatást nyújtó társasággá alakították át. 2008 óta viseli a Hungária Értékpapír Zrt. nevet. A cég jegyzett tőkéje 200 millió forint, 50-50 százalékos tulajdonosa Seres István elnök-vezérigazgató és Kecskés Lászlóné vezérigazgató. A társaságnak két saját irodája van Budapesten és Cegléden.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.