Egyesítés

Megalakult a Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltóegyesület

Az egyesült tagjai megvalósítják azt a nemzetegyesítést, amely a kormánynak a nemzeti együttműködés rendszerében célja és feladata.

2015.04.18 12:56MTI
Grezsa István, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa (b) és Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke (MTI/Rosta Tibor)

Megalakult a Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltóegyesület szombaton Szarvason. Grezsa István miniszteri biztos úgy fogalmazott, az egyesület tagjai megvalósítják azt a nemzetegyesítést, amely a kormánynak a nemzeti együttműködés rendszerében célja és feladata.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa a Kárpát-medencei önkéntes tűzoltók konferenciáján kifejtette: a magyaroknak kötelességük, hogy "szellemileg újra belakják a Kárpát-medencét", a sok kis nép csak közösen tudja érvényesíteni jogait az EU-ban. A Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltóegyesület megalakítása pontosan ezt a szemléletet tükrözi.

Dobson Tibor, a konferenciát szervező Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke elmondta: még ebben a kormányzati ciklusban szeretnék elérni, hogy az MTSZ az egyesületi forma helyett köztestületként működhessen.

Molnár György, a rendezvényt társszervezőként jegyző Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója köszöntőjében kitért arra: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezte, hogy hozzanak létre nemzetpolitikai kerekasztalt, amely a külhoni magyarság helyzetét bemutatja, és akciótervet dolgoz ki.

Az akciótervben, amelyen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dolgozik, az igazgató szerint a Kárpát Haza Önkéntes Tűzoltóegyesületnek mindenképpen szerepelnie kell.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke (MTI/Rosta Tibor)

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő előadásában kifejtette: 105 hivatásos, 60 önkormányzati és 72 létesítményi tűzoltóság mellett jelenleg 595 önkéntes szervezet működik. Eddig tizenhárom önkéntes tűzoltóság kapott jogosultságot arra - miután rendelkezik a megfelelő személyi és eszközi háttérrel - hogy önállóan vonulhasson olyan riasztásokhoz, amelyeknél nincsen közvetlen életveszély, azaz a szabadtéri tüzekhez, vízszivattyúzásokhoz és viharkárokhoz. Ezeket az egységeket nem kell felügyelniük a hivatásos tűzoltóknak, ami nagymértékben csökkenti leterheltségüket - mondta.

A főfelügyelő elmondta: idén további 16 önkéntes tűzoltó-egyesület kapja meg az önálló beavatkozás jogát, jövőre pedig a tervek szerint további tizenhárommal nő a számuk.

Varga Ferenc fővárosi katasztrófavédelmi igazgató az önkéntes tűzoltóságok történelmi hátteréről szóló előadásában kitért arra, hogy az önkénteseknek a rendszerváltás után kellett civil szervezetté alakulniuk, korábban a helyi tanács szerveiként működtek. Véleménye szerint a jövőben jó lenne szervezetileg visszatérni a települési önkormányzatokhoz.

A rendezvényen - melynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt - részt vettek Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna határ menti, illetve magyarlakta területeinek önkéntes tűzoltóvezetői, illetve tűzoltó-egyesületi tagjai is.

A konferencia végén Dobson Tibor jelképes adománycsomagot, egy-egy sisakot, valamint védőkabátot adott át az erdélyi, az ukrajnai és a Békés megyei önkéntes tűzoltószövetség képviselőinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.