Szeretnék megkönnyíteni a hallássérültek helyzetét

Fidesz-KDNP: legyen hivatalos a siketek és nagyothallók jelbeszéd-nyelve!

A Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatja a siketek és nagyothallók szervezeteinek célját, hogy a beszélt nyelv mellett az általuk használt jelbeszéd is legyen hivatalos Magyarországon - jelentette be Soltész Miklós kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

2008.09.28 14:10MTI

A politikus a hallássérültek világnapja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a frakciószövetség eleget tesz ennek az igénynek, legfontosabb tájékoztatóikat ilyen tolmácsolással fogják megtartani. A jelnyelvtolmács által "szinkronizált" tájékoztatón Soltész Miklós elmondta azt is, hogy honlapjaikat is tolmácsolással, feliratokkal teszik elérhetővé a halláskárosult több tízezer ember számára, akik társadalmi szerepet akarnak vállalni, de társadalmi szolidaritás nélkül csak betegségükkel élhetnék életüket, és nem részesedhetnének azokban az örömökben és javakban, amelyekben az egészséges emberek.

Soltész Miklós felhívta a minisztériumokat is, hogy tegyenek eleget azoknak a Magyarország által ratifikált nemzetközi szerződéseknek, amelyek előírják a hallássérültek helyzetének megkönnyítését. Kérdésre válaszolva a képviselő elmondta: nem tudni még pontosan, hogy mikor készül el a hallássérültek jogszabály-javaslata, de reményeik szerint fél éven belül, és az illetékes tárcák - az oktatási és a szociális minisztérium - gyorsaságától függően, további fél éven belül törvényi formát is ölthet.

Eddig csak informálisan egyeztettek a többi parlamenti párttal - tette hozzá -, de célszerűbb lenne a majdani törvényjavaslatot a többi párttal közösen beterjeszteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.