3 milliárd forintos áfacsalás a vád

Megkezdődött a győrszentiváni színesfém-kereskedők pere

Szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdődött a győrszentiváni színesfém-kereskedők büntetőpere szerdán a Győri Törvényszéken, a csoport tizenhat tagját mintegy hárommilliárd forintos áfacsalással vádolják.

2015.04.08 16:34MTI

A törvényszék legnagyobb terme, amely száz ember befogadására képes, megtelt a vádlottakkal, a hozzátartozókkal, a védőkkel, valamint fegyőrökkel, rendőrökkel és a sajtó képviselőivel.

A vádlottak közül nyolcan előzetes letartóztatásban vannak.

Takács Róbert ügyész a vádirat ismertetésekor elmondta, hogy a megyei főügyészség az adóbevételt különösen nagy vagy azt meghaladó mértékben csökkentő adócsalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat januárban.

Közölte: a vádlottak 2006-ban "összehangoltan működő bűnszervezet hoztak létre", rokoni és ismerősi kapcsolatban állnak egymással. A klán tagjai 2006 és 2008 között Magyarországon vagy külföldön vásároltak vas- és rézhulladékot, amelyeket kamionokkal szállítottak Szlovákiába és Csehországba.

Az uniós tagállamok közötti színesfém-adásvétel áfamentes volt, ezért - hogy a bűnszervezet az áfához hozzájusson - a fémhulladékot 2006-tól a Szlovákiában, 2008-tól pedig már a Csehországban is bejegyzett strómancégeken keresztül áfával értékesítették. A külföldi vevők a bruttó vételárat a strómancégeknek utalták, amelyek vezetői készpénzben adták át a bűnszervezetet irányító V. családnak. A strómancégek az áfát nem vallották be.

Az áfából a V. család ingatlanokat, nagy értékű gépkocsikat és más vagyontárgyakat vásároltak.

A bűncselekmény felgöngyölítésében a három ország nyomozóhatóságai - Magyarországról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága - közösen vizsgálódtak. A pénzügyőrök 2013-ban több mint 700 millió forint értékben foglaltak le luxusautókat, ingatlanokat és ékszereket.

A védőügyvédek részéről felvetődött, hogy az európai bírósághoz fordulnak, mert álláspontjuk szerint a bűncselekményeket a tettesek nem a magyar állam sérelmére követték el. Hivatkoztak az úgynevezett párhuzamos eljárás tilalmára is, amelyet az európai bíróság Zöld könyve tartalmaz, hogy kiszűrje az Európai Unió tagországaiban a párhuzamos eljárásokat.

Takács Róbert azonban azt mondta, hogy 2012. december 18-án a magyar, a szlovák és a cseh igazságügyi hatóságok közös nyomozócsoportot állítottak fel. A nyomozócsoport 2013 decemberében döntött úgy, hogy Magyarország emeljen vádat a gyanúsítottak ellen.

Az ügyész szerint nem lehet úgy az európai bírósághoz fordulni, hogy a védők egy akkor még nem létező törvényi kiegészítésre hivatkoznak, másrészt 2014. szeptember végén a szlovák és a cseh nyomozók minden bizonyítékot átadtak a magyar hatóságnak, így azokban az országokban semmilyen eljárás nem indult a gyanúsítottak ellen.

A vádirat szerint a NAV-nál jelenleg is folyamatban van három olyan büntetőügy, amely a győrszentiváni bűnszervezet tagjaihoz köthető. Az egyikben az elkövetés módszere és az elkövetői kör ugyanaz maradt, mindössze+ a gazdasági társaságok neve és az érintett időszak változott. A másik két nyomozás ingatlan adásvétele kapcsán elkövetett csalás és csalási kísérlet miatt folyik.

A vádirat ismertetése előtt Somogyi Zoltán bíró határozatot hirdetett ki arról, hogy a lefoglalt luxusautókat értékesítsék, mert a tárolásuk drága, az értékük pedig folyamatosan csökken.

Öt előzetes letartóztatásban lévő vádlott védői házi őrizetet kértek a bírói tanácstól, ám ezt az indítványt a tanács a szökés, a bűnismétlés és a befolyásolások veszélye miatt elutasította.

A büntetőper csütörtökön a vádlottak meghallgatásával folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.