Alapeset

Mikor kell külön elszámolást kérni?

A Lízingszövetség szerint a 2009. július 26-a előtt követeléskezelőhöz átkerült ügyleteknél az elszámolást külön kell kérni.

2015.04.01 17:56MTI

A Magyar Lízingszövetség közlése szerint azoknak a magánszemélyeknek, akiknek az autólízing- vagy lakáslízing-szerződése 2009. július 26-a előtt követeléskezelőhöz került át és bizonyítani tudják, hogy nem évült el a szerződésük, azoknak külön kell kérniük az elszámolást a lízingcégtől.

Lévai Gábor, a szövetség főtitkára a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: azoknak az ügyfeleknek, akik a rögzített-árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel zárták le a lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésüket, és március 31-éig kérték az elszámolást a lízingcégüktől, az elszámolási értesítőt november 30-áig kell kézhez kapniuk.

A lízingszövetség főtitkára arra is felhívta a figyelmet: a 2009. július 26-a előtt követeléskezelőnek eladott ügyletekre, követelésekre "alapesetben" nem vonatkozik az elszámolás a korábbi Polgári törvénykönyvben foglalt 5 éves elévülés miatt.

A közlemény szerint Lévai Gábor rámutatott: "ha viszont az ügyfél igazolja a finanszírozója felé, hogy a szóban forgó határidő után megszakadt az elévülési idő, például a követelés teljesítésére vonatkozó írásbeli felszólítást kapott az ügyfél, akkor kérelmezheti az elszámolást".

Kiemelte: ezt azonban az ügyfélnek igazolnia kell, tehát nem automatikus lehetőségről van szó.

A főtitkár egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy a 2009. július 26-a után lezárult szerződéssel rendelkező ügyfelek automatikusan megkapják az elszámolásról szóló levelet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.