Lemondásra szólították fel Szilvásy-t

A Fidesz sajtótájékoztatón mutatta be a lehallgatott telefonbeszélgetéseket

A Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatóján lejátszották azt a hét lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyet Szilvásy György bocsátott a nemzetbiztonsági bizottság rendelkezésére, és amelyen Demeter Ervin és Kövér László beszél Horváth Józseffel, az U.D. Zrt. vezetőjével. A Fidesz a felvételek alapján úgy értékelte: megbukott a Szilvásy által "kreált" ügy; a párt a legfőbb ügyészhez fordul, és lemondásra szólítja fel a titokminisztert.

2008.09.25 19:26MTI

A tájékoztatón lejátszott felvételeken négy esetben Demeter Ervin, háromszor pedig Kövér László beszélt Horváth Józseffel. Kövér László mindhárom telefonbeszélgetés során időpontot egyeztetett Horváth Józseffel, ezen kívül érdemben nem beszéltek. 

Demeter Ervin egyszer szintén időpontot egyeztetett, két alkalommal Laborc Sándor NBH-főigazgató helyettes orosz kapcsolatairól beszélgetett Horváth Józseffel, a negyedik felvételen pedig egy kormányhatározat-módosításról érdeklődött, amely lehetővé tenné az önkormányzatok megfigyelését. 

A felvételek lejátszása után Répássy Róbert azt mondta: Szilvásy György titokminiszter és kormánypárti politikusok a Fidesz által mozgatott maffiaszerű polipról beszéltek, azonban bebizonyosodott, hogy a Szilvásy György által kreált ügy megbukott, a lufi kipukkadt, sem bűncselekmény, de még bűnös kapcsolat sem róható fideszes képviselők terhére. 

A Fidesz ezért a legfőbb ügyészhez fordul hivatali visszaélés és személyes adattal való visszaélés miatt, Demeter Ervin és Kövér László pedig magánvádas eljárásban rágalmazásért perli be Szilvásy Györgyöt.

A legfőbb ügyésznél tett feljelentést Répássy Róbert azzal indokolta, hogy a nemzetbiztonsági törvény szerint a titkos információgyűjtés során a nemzetbiztonsági szolgálat birtokába jutott anyagokat csak célhoz kötötten lehet gyűjteni, így azokat a személyes adatokat, lehallhatott telefonbeszélgetéseket, amelyeket nem használnak fel büntetőeljáráshoz, haladéktalanul törölni kell. 

Szilvásy György pedig maga mondta el, hogy ezek a lehallgatott telefonbeszélgetések nem képezik büntetőeljárás alapját - tette hozzá a politikus, aki emlékeztetett arra, hogy például Kulcsár-ügyben is megsemmisítették az ügyben nem releváns lehallgatott telefonbeszélgetések anyagait. Szerinte a mostani esetben is így kellett volna tennie a titkosszolgálatnak, ezzel szemben megőrizték a felvételeket, átadták a titokminiszternek, aki "ezzel házalt médiáról médiára, parlamenti bizottságról bizottságra". 

Ezzel minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a kisebbségi kormány politikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat, ami demokráciában teljesen elfogadhatatlan és "politikai banditizmusnak" minősül - mondta, hozzátéve: bebizonyosodott az is, hogy a politikai célokra felhasznált titkosszolgálat ellenzéki országgyűlési képviselőket hallgatott le minden törvényes indok nélkül. Az MTI kérdésére, hogy látnak-e kivetnivalót abban, hogy Demeter Ervin Laborc Sándor orosz kapcsolatairól érdeklődött, Répássy Róbert azt mondta: abban látnak kivetnivalót, hogy Laborc Sándornak milyen kapcsolatai vannak orosz titkosszolgálati személyekkel. 

Szerinte semmi újdonság nincs abban, ami itt elhangzott, a nyilvánosság előtt is azzal vádolták Laborc Sándort, ami ezekből a beszélgetésekből kiderült. Az pedig, hogy a Magyar Köztársaság Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatója tart-e fenn kapcsolatot orosz titkosszolgálatokkal, nem magánügy - tette hozzá. Daróczi Dávid kormányszóvivő a sajtótájékoztatón elhangzottakra úgy reagált: a Répássy Róbert hazudik, amikor azt állítja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal országgyűlési képviselőket hallgatott le. Lehallgatott viszont olyan embereket, akik köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsíthatóak, és akik kapcsolatot tartottak parlamenti képviselőkkel is - tette hozzá. 

Hangsúlyozta: a felvételek a köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsítható magánszemélyek lehallgatása során keletkeztek. "Répássy Róbert állításai tehát minden alapot nélkülöznek. Egyszerűen hazugság, amit mond" - közölte. Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese szerint a Fidesz a nyilvánosságba meneküléssel bagatellizálja szerepét a megfigyelési ügyben. Demeter Ervin volt fideszes titkosszolgálati miniszter pedig hazudik: nem ritka és alkalomszerű, hanem rendszeres és szoros kapcsolatot tartott fenn az UD Zrt-vel - mondta a politikus az MTI-nek.

Juhász Ferenc megítélése szerint Demeter Ervinnek, mint egykori titokminiszternek pedig pontosan tudnia kellett, hogy a C típusú nemzetbiztonsági vizsgálat minden adata államtitok, és hogy milyen adatok azok, amiket törvényesen nem lehet megszerezni. 

Úgy látja, Répássy Róbert önmagát cáfolta csütörtökön: először azt mondta hogy politikusokat figyeltek meg, később meg azt, hogy bűnelkövetőket, akik politikusokról érdeklődtek. "Ha valakihez betörnek és ha valaki betör, az mindkettő betörési ügy, de nem ugyanaz" - mondta Juhász Ferenc.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.