A legsötétebb diktatúrákra emlékeztetető eljárás?

Fidesz: Szilvásynak a bíróság előtt kell felelnie

A Fidesz szerint az adatgyűjtési ügyben a legsötétebb diktatúrákra emlékeztetető koncepciós eljárás zajlik, amiért Szilvásy György polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszternek bíróság előtt kell felelnie; erről Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese beszélt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

2008.09.25 14:13MTI

Répássy Róbert azt mondta, egy előre megírt forgatókönyv szerint zajlik az ügy, amelyben Szilvásy György valódi színházzá degradálja a bizottságokat. Hozzátette: ki kell vizsgálni, kinek a megrendelésére hallgatnak le ellenzéki képviselőket és ez kinek a felelőssége.

Répássy Róbert azt mondta, egy előre megírt forgatókönyv szerint zajlik az ügy, amelyben Szilvásy György valódi színházzá degradálja a bizottságokat, eddig azonban egyszer sem tárt fel bizonyítékokat. 

Hangsúlyozta: ki kell vizsgálni, kinek a megrendelésére hallgatnak le ellenzéki képviselőket és ez kinek a felelőssége. Kérdésre válaszolva hozzátette: eddig Demeter Ervinről és Kövér Lászlóról tudnak, de sajtóinformációk szerint valószínűleg az egész Fideszt lehallgatták. A képviselő úgy látja, bebizonyosodott, hogy a szocialisták politikai célokra használják fel a titkosszolgálatokat, ami "politikai banditizmus". 

Az elmúlt napok "ködösítése és vádaskodása" szerinte azt bizonyítja, hogy Szilvásy György vezetésével a titkosszolgálatok törvénytelenül hoznak nyilvánosságra ellenzéki politikusokra vonatkozó megfigyelési adatokat. Kitért arra, hogy kedden a nemzetbiztonsági bizottságban adták elő a "szappanopera" első részét, majd az alkotmányügyi bizottság következett szerdán és csütörtökön is, később pedig lehet, hogy a mezőgazdasági bizottságban folytatják a szappanoperát. 

A frakcióvezető-helyettes szerint a három szóba jöhető bizottság közül azért az MSZP-s többségű alkotmányügyi bizottságot használja a kormány, mert a nemzetbiztonsági és a rendészeti bizottság ellenzéki elnökeit nem lehet "zsinóron rángatni", ellentétben Csiha Judittal, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnökével, aki szerinte Szilvásy György utasításait hajtja végre. 

Ezért az alkotmányügyi bizottság ülésén a Fidesz nem vesz részt, azt pedig megfontolják, mit tesznek, ha más bizottság napirendjére is felveszik az ügyet. 

Az SZDSZ által javasolt vizsgálóbizottsággal kapcsolatban Répássy Róbert szkeptikus, de mint mondta, ha látják a javaslatot, akkor eldöntik, részt vesznek-e benne. Emlékeztetett arra, hogy az eddigi vizsgálóbizottságok munkái sorra kudarcba fulladtak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetbiztonsági bizottság az a speciális testület, amely a titkosszolgálati információk értékelésére hivatott. Megjegyezte: nincs akadálya annak, hogy összeüljön a nemzetbiztonsági bizottság, de Laborc Sándor NBH-főigazgató kinevezése óta a testületi üléseken a Fidesz - Demeter Ervin és Kövér László - illetve a KDNP-s elnök Simicskó István nem vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.