Rendőri vezetők pere

Lázár: politikai mezőbe kerültek a 2006 őszi események

Lázár János a vádbeli cselekmények idején ellenzéki politikusként az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke volt.

2015.03.26 18:57MTI

Politikai mezőbe kerültek a 2006 őszi események, csak az Ignácz-bizottság jelentése nyomán kezdődött higgadtabb vita - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanúként a 2006 őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében, a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön.

Lázár János a vádbeli cselekmények idején ellenzéki politikusként az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke volt.

Csütörtökön a kormánypárti politikus a bíróságon tanúként arról beszélt: a 2006 őszi események során előbb az érdekelte, hogy megvédhető lett volna-e a tévészékház, majd pedig a rendőri intézkedések szakszerűsége, arányossága, illetve, hogy miért nem voltak azonosítók a rendőrökön, és miért volt esetenként olyan brutális a fellépésük.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Arra a kérdésre, hogy jelezték-e előre a titkosszolgálatok, mi várható, Lázár János úgy reagált: ilyenről nem tud, de kizártnak tartja, hogy minden információt megkapott volna.

A fideszes politikus elmondta, hogy pártja 2006 szeptember második felére nagygyűlést tervezett a fővárosban, de akkor kormánytagok figyelmeztették, hogy ennek komoly biztonsági kockázatai vannak, így a rendezvény elmaradt. Lázár János megjegyezte: ennek kapcsán arra sem volt módja, hogy megkérdezze a titkosszolgálati vezetőket, menyire valós a biztonsági kockázat, illetve mennyiben lehet blöff a figyelmeztetés.

Tanúvallomásában a miniszter felvetette azt is, mennyire lehet életszerű, hogy a rendészeti ágazatért felelős miniszter éppen a legválságosabb órákban nem adott utasításokat.

A felelősségre vonás elmaradására vonatkozó kérdés kapcsán a fideszes politikus arra emlékeztetett, hogy az eseményeket követően Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter felajánlotta lemondását, de ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem fogadta el, így Lázár János értelmezése szerint a kormányfő magára vállalta a történtekért a politikai felelősséget.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Az Ignácz István rendőr dandártábornok vezetésével létrejött bizottság 2006 novemberére elkészült jelentése a rendőrség 2006 szeptemberi tevékenységét vizsgálta, köztük a szeptember 18-19-én a Szabadság téren, illetve a Kossuth téren történteket.

A büntetőper vádlottja többek között Bene László nyugalmazott rendőr altábornagy, volt országos főkapitány és Gergényi Péter volt budapesti főkapitány. Az ügyészség szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg. A vádhatóság többnyire felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

A vádlottak az eljárás során következetesen tagadták bűnösségüket.

A per jövő héten bizonyítással folytatódik, április második felében elkezdődhetnek a perbeszédek, azt követően pedig elsőfokú ítéletet hozhat a Fővárosi Törvényszék a 2006 őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.