Forinthitelek

Az ítélőtábla elhalasztotta a Merkantil Car perének határozathozatalát

A Fővárosi Ítélőtábla, miután elutasította, hogy az Európai Bíróságnál előzetes döntéshozatalt kezdeményezzen, április 10-ra halasztotta a határozat kihirdetését a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt. forinthiteles általános szerződési feltételei tisztességességének megállapítására indított perében csütörtökön Budapesten.

2015.03.26 15:26MTI

A bíróság ismertette a februárban született elsőfokú ítéletét, amelyben a törvényszék elutasította a Merkantil Car keresetét, vele együtt azt is, hogy előzetes döntéshozatalt kérjen az Európai Bíróságtól.

Ez utóbbival kapcsolatban az volt a törvényszék véleménye, hogy a vonatkozó uniós irányelvet átvette a magyar jog, ezért nincs lehetőség előzetes döntéshozatalra.

Ezt követően, az ismertetett iratok szerint, az első fokú bíróság sorba vette az egyes kritériumokat és megállapította, hogy a lízingcég általános szerződési feltételei ezeknek nem feleltek meg.

A felperes lízingcég képviselője hangoztatta, hogy 2010-től, az akkori hitelintézeti törvény feltételeit vette át a bank a saját szerződési feltételeibe, így azok nem lehettek tisztességtelenek. Az alperes állam jogi képviselője azonban ezt vitatta.

A lízingcég jogi képviselője kifejtette a tárgyaláson, hogy a bank 60 nappal korábban közölte mindig a szerződés módosítását, így a szerződőnek - fogyasztónak - volt ideje reklamálni a banknál, illetve eljárást kezdeményezhetett a pénzügyi békéltető testületnél, sőt végső soron bírósághoz is fordulhatott.

Az alperes állam jogi képviselője fenntartotta véleményét, hogy a szerződési kikötések tisztességtelenek.

A táblabíróság a határozatának kihirdetését április 10-re halasztotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.