Franciaországi légikatasztrófa

A tragédia újabb részleteiről beszélt a repülésbiztonsági szakértő

Keresik a lezuhant gép memóriakártyáját. A memóriakártya páncélozott, ütés- és hőálló, különféle vegyi és egyéb hatásoknak nagyon jól ellenálló tokozásban van, azaz minden külső behatás ellen védett, külön a baleset túlélésére tervezett memóriaegység.

2015.03.26 10:41MTI
Forrás: MTI

Továbbra is csak találgatások vannak arról, hogy mi okozta a 150 halálos áldozatot követelő, keddi légikatasztrófát a francia Alpoknál. A pilóták beszélgetését rögzítő fekete doboz olyannyira megrongálódott, hogy a helyszínen nem tudták elemezni az adatait, ezért Párizsba vitték. Ott kiderült, hogy vannak értékelhető adatok a hangrögzítőn, de azok nem visznek közelebb a tragédiát kiváltó okok megismeréséhez. Eközben Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy megtalálták a másik, adatokat rögzítő fekete dobozt is, abból viszont elveszett a memóriakártya, így a légi katasztrófa kiváltó okait továbbra is homály fedi.

Továbbra is csak találgatások vannak tehát arról, hogyan játszódhatott le a tragédia. Szerdán egész nap tartotta magát az a feltételezés, hogy a kabinnyomás csökkenése és az oxigénhiány vezethetett a becsapódáshoz. Ennek viszont ellentmondanak a hangrögzítőn talált beszélgetések. A francia légügyi hatóság azt is közölte, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt. A repülő egyébként egy nappal korábban egy átlagos műszaki ellenőrzésen esett át. Sajtóhírek szerint lehet, hogy akkor csúszhatott be olyan hiba, ami a tragédiához vezetett.

Háy György repülésbiztonsági szakértő az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy a legfontosabb adatokat a fekete dobozok tartalmazzák, az egyiket közülük, a hangrögzítőt megtalálták, ha azon - magyarázta el - nem találnak hangot, az is nagyon sokat mond. A másik doboznak a tokját találták meg, a memóriakártyát egyelőre nem. Háy György szerint a memóriakártya erősen védve van, páncélozott, ütés- és hőálló, különféle vegyi és egyéb hatásoknak nagyon jól ellenálló tokozásban van, azaz minden külső behatás ellen védett, célzottan a baleset túlélésére tervezett memóriaegység. „Remélhetőleg egyben van” - mondta.

A memóriakártyából, ha megtalálják, a megfelelő laboratóriumban ki tudják nyerni az adatokat. A kártya a repülésnek olyan fizikai adatait tartalmazza, mint a sebesség, a magasság, a hajtóművek teljesítménye. Körülbelül 100 adatsort kötelező rögzíteni a nemzetközi előírások szerint, de általában ennél jóval több adatot rögzítenek, a repülőgép működéséről tehát igen pontos képet lehet majd kapni, s akkor valószínűleg kiderül, hogy mi okozta a balesetet.

Háy György szerint, hogyha megtalálják és ha működőképes a memóriakártya, akkor két lépcső következik: az adatok kiolvasása napok alatt megtörténik. Ezt követi a munka hosszabb része, amikor az információkból nemcsak az esemény lefolyását, hanem az okait is megfejtik. Miután kiderült a baleset oka, ezt követnie kell olyan intézkedéseknek, amelyek az okokat megszüntetik, hogy ilyen tragédia ne ismétlődhessen meg.

A szakértő elmondta, hogy a repülőgép igen nagy sebességgel, úgy tűnik, hogy 7-800 kilométer per/óra sebességgel ütközött a hegyoldalnak. Ezt egyelőre pontosan nem tudni, mert a radarok egy idő után "nem látták" a gépet a hegyek miatt, a pontos sebesség az adatrögzítő kiértékelése után lesz biztosan tudható. Ez a sebesség a szakértő szerint utazósebességnek felel meg, de földközelben szokatlanul nagy sebesség, s nem valószínű, hogy a pilóták szándéka az lehetett, hogy ilyen sebességgel haladjanak.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban émelyítő szag okozott problémát a Germanwings gépein, Háy György elmondta, hogy a repülőgép működéséből ilyesmi nem következik, így elképzelhető, hogy valamelyik utas poggyászban volt émelyítő szagú anyag, de ez „önmagában véve nem kell hogy katasztrófához vezessen, mert a pilóták el vannak látva oxigénálarccal” – mondta el a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.