Orbáni gondolat

Buda-Cash/Quaestor: vagyonalap felállítását javasolja a Fidesz

A Fidesz javaslata alapján egy vagyonalapba vonnák be a brókerbotrányban érintett cégcsoportok vagyontárgyait, köztük "a hatalmukkal visszaélő" brókerek, felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgálók, valamint más felelősök magánvagyonát is, majd ebből a vagyonalapból kártalanítanák a károsultakat.

2015.03.23 15:45MTI
MTI Fotó: Sallmayer Gábor

Erről konkrétan Orbán Viktor miniszterelnök beszélt hétfőn az M1-nek nyilatkozva. A brókerek visszaéltek a pénzügyi hatalmukkal, a károsultak száma pedig meglehetősen nagy, ezért nincs vesztegetnivaló idő, meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyekkel meg lehet óvni a "kimenekítéstől" a kártalanítás alapjául szolgáló vagyontárgyakat - mondta a kormányfő, a Fidesz elnöke.

"Ilyenkor az szokott történni (...), hogy azok, akik kicsalták az emberek pénzét, valahogy mindig megússzák. Azért tudják megúszni, mert valahogy az a vagyon, amelyből kártalanítani lehetne az embereket, kézen-közön ilyenkor el szokott tűnni: tág tere nyílik a jogászkodásnak, és mire a kormány vagy a felügyeleti szervek intézkednének, kiderül, már nincsenek is meg a vagyontárgyak" - fogalmazott Orbán Viktor.

A Fidesznek a kormány által is támogatott javaslata éppen azt célozza - folytatta a miniszterelnök -, hogy ez ne fordulhasson elő, és azonnal vonják be egy vagyonalapba ezeket a vagyontárgyakat, ideértve "a hatalmukkal visszaélő" brókerek, felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgálók, valamint más hibázók, felelősök magánvagyonát is. E vagyonalapból kártalanítanák azokat, akiknek eltűnt a pénze "ebben az évtizedes korrupciós visszaélésben" - mondta.

Ha az ellenzék is támogatja, a parlament már jövő kedden szavazhat a törvényjavaslatról, majd egy napon belül megszületnek a végrehajtási rendeletek, s azonnal megkezdődhet a vagyontárgyak zár alá vétele, a magánvagyonok bevonása a kártalanításba - közölte Orbán Viktor.

A kormányfő megismételte: a legfontosabb, hogy a felelősök ne úszhassák meg, és ne úgy végződjön ez a történet is, mint az elmúlt húsz évben szinte minden hasonló pénzügyi visszaélés végződött.

Rogán is hasonlókat szajkózik

Mindent meg kell tenni azért, hogy a csaló brókerek ne tudják elrejteni vagyonukat - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: azért, hogy a későbbiekben zárolt vagyonok a kártalanítást szolgálják, állami vagyonfelügyelő kirendelését is javasolják.

A politikus megerősítette: a Fidesz törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek még hétfőn, kezdeményezve, hogy a brókerbotrányokban érintett cégek cégcsoportjainak, valamint a vállalatok vezetőinek, tulajdonosainak, felügyelőbizottsági tagjainak és egyes könnyvizsgálóinak vagyonát is zárolják, nekik ugyanis "valószínűleg tudniuk kellett" a csalásokról. A zárolt vagyont a kártalanításra kell fordítani - közölte.

Az előterjesztésben előírják majd - folytatta a frakcióvezető -, hogy a botrány kirobbanása óta hozott vagyonátruházási döntéseket szintén felül kell vizsgálni az említettek esetében. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy egy szerződés a vagyon átmentését szolgálta, akkor azt semmissé kell nyilvánítani, és azt a vagyont is zár alá kell venni - magyarázta a politikus.

Annak érdekében, hogy a zár alá vett vagyon a kártalanítást szolgálja, állami vagyonfelügyelő kirendelését is előírnák - tájékoztatott.

A Fidesz célja, hogy a törvényjavaslatot jövő kedden megszavazhassa a Ház. Ezért házszabálytól eltérést javasolnak, amelynek elfogadásához kérik az ellenzék támogatását - mondta Rogán Antal, aki úgy fogalmazott, reméli, az ellenzéki képviselők közül senki nem áll majd a csaló brókerek pártjára.

Hozzátette azt is, olyan törvényt szeretnének alkotni, amely mindenféle szempontból kiállja az alkotmányosság próbáját.

Az évtizedes pénzügyi korrupciót nemcsak felszámolni kell, hanem mindent meg kell tenni azért, hogy "a Wall Street hazai farkasai" többé ne tudjanak visszaélni pénzügyi hatalmukkal - fogalmazott, arra kérve a kormányt, mihamarabb nyújtson be törvényjavaslatot a parlamentnek a brókercégek ellenőrzésének szigorításáról.

A Fidesz frakcióvezetője beszélt a bankok elszámoltatásáról is, amely márciusban és áprilisban 1,7 millió devizahitel-szerződést érint. Jelentős összeget kapnak vissza a családok - hangsúlyozta.

Rogán Antal egyúttal elmondta: kérte a Magyar Nemzeti Bankot, hogy az elszámolások végrehajtását ellenőrizze, és a bankok esetleges késedelménél a lehető legszigorúbban lépjen fel.

Az MSZP-DK-s jelölt győzelmét hozó újpesti időközi önkormányzati választást a politikus úgy kommentálta: a vasárnapi választást egy olyan újpesti körzetben tartották, amelyet a Fidesz történetében még sosem nyert meg, ezért nem érte őket nagy meglepetés.

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatos nemzetgazdasági minisztériumi dokumentumra vonatkozó kérdésre Rogán Antal azt mondta: tanulmány nem készült, közvélemény-kutatás ellenben igen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.