Továbbra is rossz a helyzet

Európai Roma Platform - Balog: leginkább panasznap volt

Az eszmecserén a civil szervezetek képviselői nagyrészt azt tették szóvá a megjelent politikusoknak, hogy a romák helyzete továbbra is rossz.

2015.03.17 18:00MTI

Leginkább panasznap volt az Európai Roma Platform most véget ért tanácskozása - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Brüsszelben a magyar közmédiának adott nyilatkozatában.

Mint mondta, az eszmecserén a civil szervezetek képviselői nagyrészt azt tették szóvá a megjelent politikusoknak, hogy a romák helyzete továbbra is rossz. Arról viszont nagyon kevés szót hallott, hogy mit jelent a szociális területen, a munkaügyben és az oktatás terén a felzárkózás.

"Nem vagyok nagyon optimista, látok egyfajta egy helyben topogást" - fogalmazott Balog Zoltán. Emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt magyar kezdeményezés nyomán fogadták el az európai roma keretstratégiát, amely a lakhatás, a tanulás, a foglalkoztatás és az egészség ügyét, az ezzel kapcsolatos teendőket helyezte a középpontba.

"Az antidiszkrimináció, az emberi jogi rész ott van a papíron, azt csak be kell tartani" - tette hozzá a miniszter. Szerinte most ismét az hallható, hogy a gondok emberi jogi kérdést képeznek.

A konferencián - mondta - sok szó esett a szegregáció elleni küzdelem szükségességéről, amit ugyan ő is fontosnak nevezett, de a prioritásokat illetően a konferencián nyert benyomásairól szólva nem titkolta ellenvéleményét.

"Azt a veszélyt látom, hogy két lépést teszünk előre, egyet hátra" - jegyezte meg, hangot adva azon álláspontjának, hogy igenis a munka és a tanulás témáját kell előtérbe állítani. Ez - mondta - a jogegyenlőségi téma kezelését is könnyítené, hiszen sokkal könnyebb érvelni a diszkrimináció ellen, ha például jól képzett roma szenved el munkapiaci hátrányos megkülönböztetést.

"Amíg képzetlenek az emberek, addig marad a közfoglalkoztatás, ami nagyon fontos dolog, de az előszobája kellene, hogy legyen annak, hogy továbbmenjenek a szabad munkaerőpiacra" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

A magyarországi helyzetről szólva azt emelte ki, hogy az oktatás terén valóban van nagyon sok a tennivaló. Szerinte az, hogy az állam a saját kezébe vette az iskolákat, nagyobb esélyt ad országos felzárkóztató programok indítására.

Újságírói kérdésre a miskolci romák ügyében kialakult konfliktusról szólva Balog Zoltán az érintett feleket - a városvezetést, a romák képviselőit, illetve a közvetítő civil szervezetet - arra buzdította, hogy egymás közt beszéljék meg és rendezzék a helyzetet. Hozzátette azonban, hogy ha van igény kormányzati segítségre, akkor "áll rendelkezésre".

Balog Zoltán az Európai Roma Platform tanácskozása után az Európai Bizottság székházában felkereste Frans Timmermanst, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény holland alelnökét, aki egyebek közt a minőségi jogalkotás, illetve a jogállamiság kérdéseiért felelős.

A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy ennek a találkozónak a nagy részét szintén a romakérdésnek szentelték. Beszámolt a bizottsági alelnöknek arról, hogy Magyarországon milyen intézkedéseket hoznak a romák integrációja érdekében például az oktatás, illetve az alapjogok területén.

Timmermans - közölte Balog Zoltán - felvetette a magyarországi reklámadó ügyét, aggályosnak minősítve az eredeti tervezetet, amely megítélése szerint a versenysemlegességet csorbítva szemmel láthatóan egy meghatározott vállalkozásra kiemelt súllyal vonatkozott. A magyar miniszter tájékoztatta Timmermanst arról, hogy a szerdai kormányülésen ennek a törvénynek a módosításáról is szó lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.