A fogékony állatfajoknál

Kéknyelv-betegség: kötelező vakcinázást rendeltek el

A kéknyelv betegség terjedésének megelőzése érdekében az országos főállatorvos kötelező vakcinázást rendel el.

2015.03.17 15:41MTI

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a kötelező védekezés állami költségre történik és a jövőben esetlegesen kitörő járvány körüli 20 kilométeres körzetben kell majd végrehajtani. A kitörések körüli, mintegy 150 kilométer sugarú körben az állattartók állami támogatás mellett önkéntesen vakcinázhatják állataikat. Azokon a területeken azonban, amelyek nem állnak a kéknyelv betegség miatt korlátozás alatt, az állatok vakcinázása tilos - írták.

A tárca közleménye emlékeztet: tavaly október 14-én a Nemzeti-élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága Csongrád megye déli részén, két helyszínen, a kéknyelv-betegség (BTV-4 szerotípus) kitörését erősítette meg.

Tavaly december elejéig összesen 77 állattartó telepen mutatták ki a betegség jelenlétét. Azóta úgynevezett vektormentes periódus van, vagyis a vírust terjesztő törpeszúnyogok inaktívak, így a járvány jelenleg nem terjed.

A vírust terjesztő törpeszúnyogok állományainak csapdázásos vizsgálata, illetve az állatállományok fertőzöttségének felmérésére irányuló monitoring program folyamatosan zajlik - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.