Megállt a betegség terjedése

Enyhítik a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedéseket

A kritikus szint alá csökkent a kéknyelv betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok aktivitása, a fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése megállt, ezért a korlátozó intézkedéseken enyhíteni lehet.

2014.12.16 17:46MTI

Az állat-egészségügyi szolgálat a kérődzők szállításánál - kedvező laboratóriumi eredmények birtokában - már az enyhébb szabályok szerint fog eljárni - tette hozzá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) .

A kórokozó-átvivő mentes időszakban továbbtartási céllal is lehet a védőkörzetből megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve a megfigyelési körzetből mentes területre állatot szállítani - hívta fel a figyelmet közleményében a Nébih.

Ez akkor lehetséges, ha a december 3-át követő 14. nap után vett vérminta virológiai vizsgálata negatív lett, illetve legalább 28 nap eltelt, és az ezt követően vett vérminta szerológiai vizsgálata negatív eredményre vezetett.

Az állattartóknak ezeket igazolniuk kell, belföldi szállítás esetén az élő állatok továbbtartásra történő szállításához készült kiegészítő igazoláson, míg másik uniós tagországba vagy harmadik országba történő kiszállítás esetén a szállítmányt kísérő állategészségügyi bizonyítványban. A Nébih a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körű vakcinázást tervez.

A legmegfelelőbb vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak - közölték. A Nébih még október közepén közölte, hogy Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatták a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget.

November elejére Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is találtak beteg állatokat. Korlátozó intézkedéseket az ország 14 megyéjében vezettek be. A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak, a kéknyelv-betegséget terjesztő vírus az emberre ártalmatlan.

Az emberre az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt. A magas lázzal járó betegség a kérődző állatok nyelvét, emésztőrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat.

A Nébih már szeptember végén szigorított állategészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedő betegség felderítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.