Tízmilliós büdzsé

Ifjúsági önkormányzat alakul Érden

Az országban egyedülálló kezdeményezés fő célja a középiskolások bevonása a város közügyeibe.

2015.03.17 10:53MTI

Diákpolgármestert, alpolgármestert és öttagú önkormányzati testületet választhatnak ősszel az Érden működő három középiskola fiataljai, az évi tízmillió forintos büdzséből gazdálkodó ifjúsági önkormányzat létrehozásáról a helyi közgyűlés március 15-ei ünnepi ülésén döntöttek - tájékoztatott a polgármesteri hivatal sajtófőnöke.

Arató Zsolt elmondta, az országban egyedülálló kezdeményezés fő célja a középiskolások bevonása a város közügyeibe, a fiatalokat érintő döntések előkészítésébe, illetve a hagyományápolásba. A szeptember végi választást egyhónapos kampány előzi meg, az április 30-áig tartó jelöltállítás azonban már hétfőn megkezdődött.

Minden érdi középiskola legfeljebb két-két diákpolgármester-jelöltet indíthat, akik saját majdani képviselő-testületük öt tagjára tehetnek javaslatot - közölte a sajtófőnök. A jelöltek egyhetes felkészítő táborozáson vesznek majd részt a Balatonnál, ahol egyebek mellett a képviselői munkáról, a városfejlesztésről, a pénzügyi gazdálkodásról, a testvérvárosi kapcsolatokról, illetve az ifjúságpolitikáról és a kampány-kommunikációról hallgathatnak előadásokat.

A szeptember 30-ai titkos választáson legtöbb voksot elnyerők tölthetik be az érintett posztokat, a diákképviselő-testület mandátuma egy évre szól. Az ifjúsági önkormányzat legalább kéthavonta egyszer köteles majd ülésezni, saját költségvetést állíthat össze 10 millió forintos keretösszeggel programok támogatására, kiadások fedezésére. A mandátumot szerzett diákok a város közgyűlésének munkájában is részt vehetnek, a fiatalokat érintő ügyekben pedig javaslattételi joguk lesz - tette hozzá Arató Zsolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.