Leállította az EU a paksi bővítést

Mégsem lesz Paks2? Beintett az Unió!

Leállította az Európai Unió az Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodást, amely a Paks-II atomerőmű megépítésére vonatkozott. A döntés kiélezi a már amúgy is feszült helyzetet Moszkva és Brüsszel között.

2015.03.12 21:14ma.hu / MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/digitalart

Leállította a paksi atomerőmű bővítésére irányuló megállapodás folytatását az Európai Unió - jelentette saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva a Financial Times. A hír bombaként robbant csütörtök este, egyelőre nem tudni, milyen következményei lesznek mind gazdaságilag, mind külpolitikai vagy épp belpolitikai szempontból - az viszont nyilvánvaló, hogy a Moszkva és Brüsszel közt feszülő ellentétek tovább mérgesednek majd - véli a gazdasági napilap. A FT azt sem hallgatta el, hogy az uniós döntés Orbán Viktor számára sem kedvező, a beruházás ugyanis az egyik legfőbb eleme volt az oroszokkal kiépített jó kapcsolatnak.

A döntés, amelynek részleteit titokban tartották, az Európai Bizottság múlt heti brüsszeli ülésén született, amelyen jelen volt Navracsics Tibor, a testület magyar biztosa is - írta az újság. A lap szerint az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket. Ezt Magyarország megfellebbezte, de a bizottság az Euratom elutasítása mögé állt.

A döntés felülírásához Magyarországnak egy új fűtőanyag-szerződést kell kötnie, vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen - írja a Financial Times.

Az atomerőművet 12 milliárd euróért bővítenék, ami két, egyenként 1200 megawattos blokk felépítését jelenti, a kivitelező az orosz Roszatom cég lenne. Hogy mi áll pontosan az unió döntésének hátterében, azt egyelőre csak találgatni lehet, bár az már eddig is ismert volt, hogy Brüsszel nem nézte jó szemmel a megállapodást és Oroszország európai térnyerését. A csütörtöki döntésre egyelőre nem reagáltak a hivatalos szervek, sem az Unió részéről, sem pedig a magyar kormányzati oldalról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.