Beruházás

150 milliárdot tolnak árvízvédelmi fejlesztésekbe

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése program keretében a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban mintegy 150 milliárd forintot fordítanak árvízvédelmi fejlesztésekre.

2015.03.11 11:38MTI

Göncz Benedek, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) árvízvédelmi és folyógazdálkodási főosztályának vezetője a beregi árapasztó tározó építésével kapcsolatban tartott szakmai konferencián a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisarban közölte: az összeg nagyobb része a Tisza völgyében hasznosul, a tervek szerint 2020-ig három árvízszint-csökkentő tározó épül meg a Tiszán, valamint a Vásárhelyi-terv keretében folytatódnak az árvízvédelmi töltések fejlesztései és a nagyvízi mederkezeléssel kapcsolatos beruházások is.

A főosztályvezető az MTI kérdésére elmondta, a három tározó közül egyet a Tisza-Szamosközben, kettőt pedig a Közép-Tisza vidékén terveznek megépíteni. A három tározó együtt körülbelül 300-400 millió köbméteres befogadó kapacitással fog rendelkezni.

A következő hét évben az árvízvédelemre felhasználható uniós forrás lényegében megegyezik az előző ciklusban kapott összeggel - hangsúlyozta Göncz Benedek. Emlékeztetett arra, a tíz évvel ezelőtt indított program keretében eddig öt árvízszint-csökkentő tározó, a cigándi, a tiszaroffi, a hanyi-tiszasülyi, a nagykunsági és a szamos-kraszna-közi épült meg, több mint 33 milliárd forintos beruházással pedig folyamatban van a beregi tározó építése.

A tervezett 1,5 milliárd köbméteres tárolókapacitás nagyjából felét érték el az eddigi beruházásokkal - tette hozzá.

Göncz Benedek a konferencián tartott előadásában kifejtette, az elképzelések szerint a három új tározó közül a tisza-szamosközi építésére 20 milliárd, a másik kettőre pedig 40 milliárd forintot fognak fordítani. Ezen kívül 17 milliárd forintot költenek a hullámtér-rendezésre, további 50 milliárdból az árvízvédelmi védvonalak fejlesztését végzik el.

Kató Sándor, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese a beregi tározó munkálataival kapcsolatban az MTI-nek elmondta, a Tisza vizének befogadására megépítenek egy vízbeeresztőt Tarpánál és egy vízleeresztőt Jánd térségében, valamint létrehoznak egy fióktározót Lónyánál. Mintegy 51 kilométer hosszban megépül a tározót körbevevő töltés, valamint hatvanhárom kisebb vízkormányzó műtárgy.

A 60 négyzetkilométeres, Jánd és Gulács között fekvő beregi tározó 19 beregi település árvízi védelmét látja majd el és 58 millió köbméter víz befogadására lesz képes. A beruházás befejezési határideje 2015. szeptember 30.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.