Egészség-ügy

Hatmilliárd a várólisták csökkentésére

A kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél (például a protézis-beültetéseknél) legfeljebb fél év lesz a várakozási idő az idei, 6 milliárd forintos várólista-csökkentési program nyomán. A szakma szerint a műtéti kapacitásokat is növelni kellene.

2015.03.11 08:13MTI

A Világgazdaság szerint a kormány tavaly év végén meghirdetett várólista-csökkentési programja azokra a beavatkozásokra koncentrál, ahol a legtöbben állnak sorba, illetve ahol a leghosszabb a várakozási idő. Ilyenek a csípő- és a térdprotézis-beültetések, a gerincstabilizáló és a szürkehályogműtétek, valamint az ortopédiai nagyműtétek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár statisztikája szerint jelenleg összesen több mint 60 ezren vannak a 33 központi várólista valamelyikén - ismerteti szerdai cikkében az újság. Az OEP szakemberei a cikk szerint korábban 8 milliárd forintra becsülték a leghosszabb várólisták felszámolásához szükséges összeget. Az anyagiakon túl a nagyszámú beavatkozások elvégzésének egyéb feltételei is hiányoznak. A legszűkebb keresztmetszet a humánerőforrás: ortopéd szakorvos, illetve traumatológus még talán akad, de aneszteziológusból, műtősnőből komoly hiány van - mondta a lapnak Böröcz István ortopéd főorvos, aki a Magyar Ortopéd Társaság képviseletében korábban maga is részt vett az OEP-pel folytatott várólista-egyeztetéseken. Hozzátette, a műtéti kapacitásokat is növelni kellene ahhoz, hogy érezhetően rövidüljenek a várólisták, ezenkívül az utókezeléssel is gond van, nincs elegendő rehabilitációs osztály, illetve ágy, ahol a sokszor egyedülálló betegeket el kellene helyezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.