Földtörvény

A Nemzeti Földalapkezelőé lehet minden állami tulajdonú föld

Többek között a földárveréseken tapasztalható túlzott mértékű becsérték miatt, függetlenül attól, hogy védett területnek minősül-e.

2015.03.10 19:42MTI

A Nemzeti Földalapkezelő (NFA) tulajdonába kerülhet valamennyi állami tulajdonú föld, függetlenül attól, hogy védett területnek minősül-e - erről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyújtott be törvényjavaslatot kedden az Országgyűlésnek.

A parlament honlapján elérhető törvényjavaslat indoklása szerint a javaslat célja, hogy az állami földek hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás keretében, egységes hasznosítási elvek mentén történjen.

Az indoklás szerint az NFA a védett természeti és NATURA 2000-es területek haszonbérbe adása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg számára, így a kizárólagos a nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt - szerepel az indoklásban.

A törvényjavaslat indoklása szerint egyebek mellett szükséges, hogy a földforgalom során ne az árverési becsérték, hanem az NFA által a saját értékbecslője által megállapított vagy a rendelkezésére álló adatbázis szerinti érték legyen az irányadó, amelyet az államnak fizetnie kell.

Az árverések során a törvényjavaslat indoklása szerint jelenleg tömeges visszaélésszerű joggyakorlás történik, a megállapított becsértékek mintegy 85-90 százaléka túlzó, gyakran annyira, hogy még a becsérték 50 százaléka is magasabb a reális ingatlanforgalmi értéknél. Az állami vagyon és a költségvetési források védelme érdekében kiemelten fontos, hogy az NFA által megállapított becsérték legyen az irányadó és az elfogadandó minden olyan esetben, ahol túlzó mértékű becsértéket állapítanak meg - olvasható az indoklásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.