Nem történt természetkárosítás

Egymillió forintra bírságolták a debreceni Nagyerdőben cserjeirtást végző céget

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség vizsgálata szerint az érintett területen sem a védett növényzetet, sem a védett állatállományt nem érte természeti kár.

2015.02.25 18:16MTI

Egymillió forintra bírságolta a debreceni Nagyerdőben engedély nélkül, az önkormányzat megrendelésére cserjeirtást végző céget, a Dehusz Kft.-t a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség - írta a Hajdú-bihari Napló.

A lap szerint a büntetés oka a "védett élő szervezet, élőközösség élethelyét zavaró, a természet védelmét szolgáló jogszabály megsértése". A laphoz Konyhás István, az engedély nélküli tevékenységet bejelentő Terepszemle Stúdió Környezetvédelmi Egyesület titkára juttatta el a TKTF határozatát.

Az ügyben hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere. Közölte: a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség vizsgálata szerint az érintett területen sem a védett növényzetet, sem a védett állatállományt nem érte természeti kár.

A polgármester mindazonáltal elismerte, hogy a munkálatokhoz nem rendelkeztek előzetes szakhatósági engedéllyel, ezért a munkák azonnali leállítása mellett megszüntették a szakmai irányításért és az engedélyek beszerzéséért felelős városházi alkalmazott munkaviszonyát.

A polgármester hozzátette: amint megkapják az engedélyeket, a természetvédelmi előírások maradéktalan betartásával folytatják a Nagyerdő parkerdei területének megtisztítását, az aljnövényzet ritkítását, hogy tavasszal megújulva fogadhassa a látogatókat a terület.

Papp László köszönetet mondott azoknak a természetvédő civil szervezeteknek, amelyek felhívták a figyelmet az engedély nélkül végzett munkára.

A környezetvédelmi felügyelőség védett fajok élőhelyének károsítása miatt indított eljárást az ügyben. Az engedély nélkül megkezdett munkálatoknak "zavaró hatása" lehetett az élőhelyekre, de "az ország természetvédelmi helyzetére, a térség természeti állapotának egészére nincs jelentős hatással a cserjeirtás, valamint azt fészkelési időszakon kívül végezték, így közvetlenül nem okozta védett fajok egyedeinek károsodását" - idézte a hatóság megállapítását Szekeres Antal, a debreceni polgármesteri hivatal jegyzője.

A TKTF ezért a "zavaró hatásért" szabott ki egymillió forintos bírságot a kivitelezést végző önkormányzati cégre, a Dehusz Kft-re.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja korábban közleményt adott ki az ügyben, amely szerint természetkárosítás miatt feljelentést tesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.