Emléknap

Albán győztes a Terror Háza Múzeum videopályázatán

Egy albán fiatal nyerte a terror Háza Múzeum videoversenyét, amelyre az elnyomás, a kommunizmus és a szabadság témakörében lehetett legfeljebb egyperces kisfilmmel pályázni.

2015.02.25 14:55MTI

A múzeumban szerda reggel bemutatott nyertes alkotások közül Edizano Gjini munkája lett az első. Ezt a zsűri nemcsak témaválasztása, az albániai kommunista titkos bunker bemutatása és látványvilága miatt díjazta, hanem azért is, mert bemutatja a kommunizmus alóli felszabadulás örömét.

A második díjat az Egyesült Államokban élő, magyar származású Bertalan Gitti kapta, aki személyes történeten keresztül mutatott be szabadságharcos hősöket. Szintén albán a harmadik helyezett; Faton Islami egy fiatalok által eljátszott jelenetben ábrázolj plasztikusan a diktatúra működését, mutatja be a zsarnokság irracionális természetét.

Mintegy száz, köztük hat magyar alkotótól származó, pályamű érkezett a pályázatra - közölte a Terror Háza Múzeum.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.