Szovjetúnióba hurcultak emlékéve

Megállapodás a közmédia és a Terror Háza között

Együttműködik a közmédia és a Terror Háza Múzeumot is fenntartó Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a Szovjetunióba hurcoltak idei emlékévének dokumentálásában, bemutatásában.

2015.02.24 18:13MTI
MTI/Honéczy Barnabás

Az erről szóló megállapodást Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója és Schmidt Mária, a közalapítvány főigazgatója írta alá kedden Budapesten.

Az emlékév fontos feladata a hetven évvel ezelőtti tragédia dokumentálása, és a 700 ezer ember elhurcolását, közülük 300 ezer halálát jelentő történések tudatosítása a társadalomban, amihez elengedhetetlen a közszolgálati média szerepvállalása - hangsúlyozta Schmidt Mária.

"Célunk, hogy a magyar társadalom megismerje azoknak az embereknek a tragédiáját, akiket rabszolgamunkára hurcoltak a Szovjetunióba" - tette hozzá, jelezve, hogy az emlékévben szerepet szánnak a még élő egykori áldozatoknak is.

A főigazgató közölte: középiskolásoknak szóló pályázatot indítanak, amelynek résztvevői a környezetükben élő egykori meghurcoltak visszaemlékezéseit gyűjthetik össze.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója kiemelte: a közmédia - televíziós, rádiós, hírügynökségi és online platformjain keresztül - mindenben segíteni kívánja az emlékév szervezőinek munkáját, legyen szó akár beharangozó anyagok készítéséről, akár az eseményekről szóló beszámolókról.

MTI/Honéczy Barnabás


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.