233 szavazatot kapott

Megválasztották Görögország államfőjének Prokopisz Pavlopuloszt

A korábbi konzervatív belügyminisztert és jogászprofesszort kedden jelölte a köztársasági elnöki tisztségre a kormányfő.

2015.02.19 08:12MTI

A 64 éves Pavlopulosz a 300 fős parlamentben a megválasztásához szükséges legkevesebb 180-nal szemben 233 szavazatot kapott.

Az elnökválasztási folyamat decemberben kezdődött, de akkor a törvényhozás háromszorra sem tudta megválasztani az államfőt. Emiatt előre hozott parlamenti választásokat írtak ki, amelyeket a Sziriza baloldali párt nyert meg.

A jobbközép Pavlopulosz megválasztása az államfői tisztségre a baloldali kormányfő mellé a nemzeti egységet garantáló húszéves görög politikai hagyomány folytatása.

Erre nagy szükség van, mivel Görögországnak - amelynek új kormánya elutasítja a két korábbi pénzügyi támogatásért cserében követelt megszorító intézkedéseket - megegyezésre kell jutnia a nemzetközi hitelezőkkel, közöttük az Európai Unióval.

A választáson Pavlopulosz riválisaként indult Nikosz Alivizatosz 66 éves alkotmányjogász, a Potami balközép párt jelöltje, akit a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) is támogatott. Ő - szinte kizárólag e két párt képviselőitől - 30 szavazatot kapott. Prokopisz Pavlopulosz a 85 éves Karolosz Papuliaszt követi az államfői székben, akinek március 13-án jár le a második ötéves mandátuma. Az államfő mindössze reprezentatív hatáskörrel bír Görögországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.