Görögország

Konzervatív exminisztert jelölt köztársasági elnöknek Ciprasz kormánya

A köztársasági elnök személyéről szerda este dönt a görög törvényhozás.

2015.02.17 19:00MTI

Sokak meglepetésére Prokopisz Pavlopulosz korábbi konzervatív belügyminisztert és jogászprofesszort jelölte kedden Görögország köztársasági elnöki tisztségére Alekszisz Ciprasz baloldali görög kormányfő.

"Olyan elnökre van szükségünk, akinek a lehető legnagyobb az elfogadottsága a parlamentben" - fejtette ki a miniszterelnök pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) parlamenti frakciója előtt. Sokan arra számítottak, hogy az államfői pozícióra Dimitrisz Avramopuloszt, a migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős európai biztost jelöli Athén, hogy így helyette a Sziriza vezette baloldali kormány jelöltjét küldhessék Brüsszelbe.

A köztársasági elnök személyéről szerda este dönt a görög törvényhozás. A 64 éves Pavlopulosz megválasztásához a 300 fős parlament 180 szavazatára van szükség. Mindenesetre a konzervatív politikus kinevezése biztosnak tűnik, ugyanis a kormányzó Sziriza és koalíciós partnere, a Független Görögök (ANEL) jobboldali párt összesen 162 képviselői hellyel rendelkezik a parlamentben.

Szakértők arra számítanak, hogy a konzervatív ellenzéki párt, az Új Demokrácia (Nea Dimokratia - ND) ugyancsak Pavlopuloszra szavaz, ugyanis a jogászprofesszor az Antonisz Szamarasz korábbi kormányfő vezette ND tagja volt. A konzervatívok 76 mandátummal rendelkeznek a görög törvényhozásban.

Tavaly decemberben többször is sikertelenül próbálkozott a parlament az elnökválasztással, s ez vezetett ahhoz, hogy előre hozott választásokat írjanak ki a dél-európai országban január 25-re.

A voksolást fölényesen megnyerte a Ciprasz vezette, a szociáldemokratáktól balra álló tömörülés. Az államfő mindössze reprezentatív hatáskörrel rendelkezik a dél-európai országban. Karolosz Papuliasz jelenlegi elnök mandátuma március 13-án jár le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.