A sztrájk napja

Liga: ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon

Egyebek mellett azért, mert a biztosítandó elégséges szolgáltatás szintjét a törvény olyan magasan határozza meg, hogy az észrevétlenné teszi a munkabeszüntetést.

2015.02.18 16:38MTI

Ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon a Liga Szakszervezetek szerint egy korábbi törvénymódosítás nyomán, egyebek mellett azért, mert a biztosítandó elégséges szolgáltatás szintjét a törvény olyan magasan határozza meg, hogy az észrevétlenné teszi a munkabeszüntetést - közölte az érdekvédelmi szervezet a sztrájk napja alkalmából elküldött tájékoztatásában szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) február 18-át a sztrájk napjává nyilvánította, miután a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) munkáltatói oldala továbbra sem fogadja el a sztrájkjog nemzetközi szintű védettségét.

Jelentősen kibővült a sztrájk jogellenességének fogalma a 2010-es sztrájktörvény-módosítással - írta Kéri Ádám, a Liga jogi szakértője a tájékoztatásban. Jogellenesnek minősül a sztrájk akkor, ha a felek nem működnek együtt a munkabeszüntetés során, akkor is, ha visszaélnek a sztrájkjoggal, valamint abban az esetben is, ha az elégséges szolgáltatás teljesítését gátolja a sztrájk olyan szolgáltató esetében, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet folytat.

A szakértő szerint a megváltozott szabályozás egyrészt általános kategóriák - joggal való visszaélés, együttműködési kötelezettség - beemelésével definiálatlan fogalmaktól teszi függővé a sztrájk jogszerűségét. Ezen kívül az elégséges szolgáltatásban való megállapodás is feltétel lett, amit vagy a törvény definiál, vagy a felek határoznak meg. A törvényi meghatározás olyan magasan határozza meg az elégséges szolgáltatás szintjét, hogy az észrevétlenné teszi a sztrájkot - írta a szakértő.

Amikor a feleknek kellene megállapodniuk az elégséges szolgáltatás mértékében, de ez nem sikerül, a bíróság dönt róla. Azonban a bíróságok eljárása elhúzódik, több esetben előfordult, hogy akkor hoztak döntést, amikor a sztrájk már aktualitását vesztette - jegyezte meg a jogi szakértő a tájékoztatásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.