Költségvetés

Nem dől be Veszprém önkormányzata

Sem működési, sem fejlesztési hitelt nem kell felvennie a veszprémi önkormányzatnak a költségvetéshez.

2015.02.12 16:56MTI

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere, Porga Gyula (Fidesz-KDNP) kiemelte: a 14 milliárd forintos büdzsé 77 százalékát, 10,8 milliárd forintot működési, 23 százalékát, 3,2 milliárd forintot pedig fejlesztési célokra szándékozik fordítani az önkormányzat. Hangsúlyozta: Veszprém úgy tudja költségvetésének 23 százalékát fejlesztésekre felhasználni, hogy közben nem szorul hitelfelvételre.

A polgármester kitért rá, Veszprém költségvetése határidőre, szabályosan, és a törvényben előírtaknak megfelelően készült el. A büdzsét Porga Gyula pénteken terjeszti be, a jövő héten tárgyalnak róla az önkormányzat bizottságai és február 26-án kerül a közgyűlés elé.

Porga Gyula kitért arra, hogy a Veszprémben zajló időközi országgyűlési választási kampányban "van olyan képviselőjelölt, aki nehezen tudja pozícionálni magát". Kész Zoltán független jelölt korábbi kijelentésére reagálva leszögezte, az önkormányzat költségvetésének elkészítése nem a parlamenti képviselő feladata, azt a helyi önkormányzatok alkotják és fogadják el.

"Új utakon folytatjuk" - jelentette ki a polgármester a büdzséről, utalva arra is, hogy félmilliárd forintot fordítanak a belterületi úthálózat fejlesztésére. Porga Gyula bejelentette: 2015-ben az állami adósságátvállalás, a jó gazdasági környezet és a takarékos önkormányzati gazdálkodás miatt lehetőség nyílik az adórendszer felülvizsgálatára a vállalkozások és a lakosság adóterheinek csökkentése érdekében. Hozzátette: a szociális támogatásra jogosultak köre sem szűkül, aki tavaly segélyt kapott, ugyanúgy számíthat az idén is a város szorosra szőtt szociális hálójára.

A polgármester kitért a sportuszoda-építésre is, melynek tervezési költségei egy része szerepel már a 2015-ös büdzsében is. Az uszodafejlesztésről Némedi Lajos alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: szerdai ülésén döntött a kormány arról, hogy négymilliárd forinttal támogatja a városi sportuszoda építését. Kijelentette, a veszprémiek véleményével összhangban egy 50 méteres, legalább nyolcpályás verseny-, egy 25 méteres tan-, és egy kisebb melegvizes medencét terveznek, valamint mérlegelik külső medencék, élményfürdő létesítését is.

Az alpolgármester közölte: a helyszínről még nem született döntés, a legtöbb javaslat a Veszprém Aréna szomszédságában lévő, valamint a város legnagyobb lakótelepével szomszédos Jutasi úti sportpálya melletti területre érkezett. A lakossági konzultáció február utolsó hetében zárul, az építésről szóló megvalósíthatósági tanulmányt március 31-ig nyújtja be a város a kormány felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.