Több mint 3 milliárd forint támogatást kaptak

Fürdő-, és kikötőfejlesztések kaptak támogatást a Balatonnál

Az első körben több mint 3 milliárd forint támogatást nyertek el pályázók a balatoni térség turisztikai vonzerejének növelésére - jelentette be Suchman Tamás a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a szervezet és a Somogyi Hírlap által közösen indított, szezonzáró médiahajón a Balatonon pénteken.

2008.09.20 07:17MTI

Suchman Tamás méltatta, hogy a kezdeti konfliktusok után a balatoni üdülőkörzetben érdekelt mindhárom régió vezetésével sikerült közös Balaton-politikát kialakítani. Ez azért is fontos, mert 2013-ig mintegy 163 milliárd forint, a balatoni térség fejlesztésére szánt uniós forrás felhasználásáról kell dönteni. 


Feigli Ferenc, a Dél-Dunántúli Regionális Területfejlesztési Tanács elnöke arról számolt be, hogy a balatoni térség vonzerejének növelésére kiírt pályázat első fordulójára - abban a régióban - 31 pályázatot nyújtottak be, ebből 21-et fogadtak be, és a napokban 19 nyert, a céljaitól függően 50-80 százalékos támogatást, összesen 1,6 milliárd forint értékben. A nyertesek közt van 5 vitorláskikötő-, 2 fürdő-, 2 strand- és 3 kulturális turisztikai helyszínfejlesztés, 4 rendezvény, és 3 rendezvény helyszín fejlesztés projektje. 

A legnagyobb támogatást Szántódpuszta idegenforgalmi központjának fejlesztése kapja, de az uniós támogatások révén fejlesztik majd a siófoki Galérius fürdőt, a marcali gyógyfürdőt és a balatonfenyvesi kikötő megépülését is. Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökének beszámolója szerint ebben a régióban a balatoni térség vonzerejének növelésére kiírt pályázat első fordulójában 1,27 milliárd forint támogatást nyert el 13 pályázó. 

A legnagyobb támogatást, 290 millió forintot a Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága Levendula-ház látogatóközpontjának fejlesztése nyerte el, a támogatások révén fejlődik egyebek közt Balatonfüred,Balatonalmádi és Csopak strandja, épül új kilátó Badacsonyban,vagy és kerül sor a Tihanyi Bencés Apátág komplex fejlesztésére.
 
A Nyugat-Dunántúli Régióban a Pannon Egyetem nyert 160 millió forint támogatást vizes élőhely bemutató és öko-turisztikai központ kialakítására. A rendezvényen Dani Barbara, a Balatoni Regionális Turisztikai Projektiroda igazgatója elmondta, hogy 2003 és 2007 között 40 százalékkal emelkedett a belföldi turistaforgalom a balatoni üdülőövezetben, és idén nem csak megtartani, de valamivel túlszárnyalni is sikerült a tavalyi kiemelkedő nyári szezon eredményeit. Hozzátette, a sikerben része van annak, hogy a balatoni települések, szolgáltatók sok esetben összefogta. 

A külföldi turistafogalmat illetően elmondta, hogy miközben a német és osztrák vendégek száma visszaesett, mintegy 30 százalékkal több orosz, lengyel, cseh turista érkezett a Balatonhoz, és egyre több vendég utazik a magyar tengerhez Ukrajnából, Romániából, és Szlovéniából is. Suchman Tamás a rendezvény végén bejelentette, hogy módosító indítványt kíván benyújtani annak érdekében, hogy duplázzák meg a Magyar Turizmus Zrt. jelenlegi 5,5 milliárd forintos költségvetését "amennyiben Magyarország komolyan akarja venni magát". A jelenlegi keret nem elegendő ahhoz, hogy az ágazat súlyának megfelelő marketingtevékenységet lehessen kifejteni - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.