Lelkiismereti okok

Távoznak a Hír TV, a Magyar Nemzet, az MNO és Lánchíd Rádió vezetői

Simicska azt jósolta, totális lesz a médiaháború. Van, aki nem akar ebben részt venni.

2015.02.06 13:05MTI/ma.hu

Váratlanul, minden előzmény nélkül, lelkiismereti okokra hivatkova benyújtották fel-, illetve lemondásukat a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió vezetői pénteken. Az mno.hu portálon olvasható közlemény szerint távozott posztjáról Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.

Simicska Lajos a bejelentéssel kapcsolatban az Indexnek úgy reagált, nem tudta, hogy lemondásra készül a Magyar Nemzet lapvezetése. "Maga is most olvasta a közleményt, hát én is. Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt" - mondta a portálnak Simicska.

Az üzletember az Origónak szó szerint azt mondta, nem kell B terv, mert „amíg én vagyok, minden van, és mindenkit kibaszok."

Nem sokkal a hír megjelenése után, délután egy órakor ült össze a Magyar Nemzet és Hír Tv szerkesztősége, hogy a vezetők közöljék velük, mi az indoka a döntésnek - értesült a hvg.hu. Több, a cégeknél dolgozó újságíró szerint meglepetésként érte őket a vezetők lemondásáról szóló közlemény, korábban nem volt olyan jel, ami arra utalt volna, hogy erre készülnek. (A HVG szerint a szerkesztőségi ülésen csak a döntést magát ismertették az újságírókkal és arra kértek mindenkit, hogy folytassák a munkájukat.)

Noha a lelkiismereti okok nem most kerültek elő elsőként, valószínűleg a bejelentésnek köze van ahhoz, amit Simicska Lajos a Népszavának csütörtökön nyilatkozott, miszerint ha több reklámadót kell fizetnie a jövőben a magyar cégeknek, akkor "totális médiaháború lesz". Többen úgy vélték, a médiacégek vezetői nem szeretnének ebben részt venni.

Ez a harc nem a pénzről, hanem az elvekről szól - mondta Simicska az őt elérő Origónak még pénteken délelőtt. Arra a kérdésre, hogy ebben a totális háborúban melyik fél megy tönkre előbb, Simicska azt válaszolta: ő nem hátrál meg, majd meglátják, ki bírja tovább.

"Bemegyek, és mindenkit kibaszok!"

Valószínűleg a váratlan húzás mögött Lázár János állhat, aki azt tanácsolta a távozó vezetőknek, hogy még időben hagyják ott a kormánnyal egyre nyíltabban konfrontálódó Simicska médiabirodalmát.
 
Simicska mindenesetre a Népszabadságnak és a Pesti Srácoknak is úgy nyilatkozott, hogy hátba szúrásként, árulásként éli meg az eseményeket.

Bayer Zsolt gyorsan írt is egy véleményt, és leszögezte, hogy Lajosnak "elment az esze", és nagyon tiszteli azokat a kollégáit, akik felmondtak neki.

Erre az üzletember azt nyilatkozta: "Bayer Zsolt egy geci. Orbán Viktor is egy geci". Majd hozzátette, hogy a Magyar Hírlap újságírója milliókkal tartozik neki, és amúgy meg egy görény.

Kurvára le fogjuk szarni, hogy Orbán mit akar

Simicska Lajos szélsebesen, autóban ülve nyilatkozott számos lapnak. Biztos benne, hogy a "háború végén valaki elhullik", és szerinte akár merényletet is elkövetnek ellene. Az Átlátszónak úgy nyilatkozott: az Orbán-kormánynak vannak olyan törekvései, amely során fel akarják számolni a független médiát, „de a mi médiánk ellent fog állni, és kurvára le fogja szarni, hogy az Orbán mit akar." Azt már tudni, hogy a Magyar Nemzet új főszerkesztője D. Horváth Gábor lesz, míg a Hír tv-t személyesen Simicska Lajos fogja vezetni.

Ki kezdte?

Orbán Viktor január közepén kormánypárti főszerkesztőknek szervezett beszélgetésen közölte, a jövőben ne számítsanak jelentősebb mértékű állami hirdetésre - számolt be akkor erről a vs.hu. A jelenlévőket "nem rázta meg különösebben", ami elhangzott, azon lepődtek meg kissé, hogy Orbán Viktor ilyen nyíltan, kendőzetlenül mondta ki azt, ami egy ideje már a gyakorlat.

Simicska Lajos a Magyar Narancs online-nak azt is elmondta, nagyot csalódott Orbán Viktorban, aki tavaly áprilisban ismertette vele a reklámadóval kapcsolatos elképzeléseit, amelyekkel ő nem értett egyet, és azt mondta, nem kíván ezekhez partner lenni. Állítása szerint "azóta durvultak el az események". Korábban a hvg.hu-nak a kormányfő környezetéből azt mondták, a vitájuk kirobbanása után a nyáron Orbán többször is próbálta felhívni, de Simicska - aki éppen a Balatonon nyaralt - nem vette fel neki a telefont. A konfliktus akkor vált nyílttá, amikor a Népszavában Simicska kijelentette, nem zárható ki, hogy elindul a veszprémi időközi választáson. Végül nem tett így, a környezetéből azt mondták a hvg.hu-nak, számolt azzal, hogy nyerni nem tud, viszont szavazatokat vonhat el a Fidesztől, és egy esetleges vereség után Orbán úgy állítaná be őt, mint aki "elárulta" a pártot, miatta veszítették el a kétharmadot.

"Semmi újdonság nem történt. Csak annyi, hogy a miniszterelnök a szokásos, minden januárban megrendezett, a kormánypárti médiumok prominenseivel folytatott beszélgetésen ki is mondta, ami egy ideje már a valóság - értékelték a Népszabadságnak a vs.hu hírét, miszerint személyesen közölte Orbán Viktor a kormányhoz közel állónak tartott médiumok vezetőivel, hogy a jövőben nem tekinti szükségesnek a támogatásukat, megszűnik az eddig megszokott viszony a Fidesz és köztük.

A portál szerint a múlt hét pénteken tartott találkozón ott volt Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Borókai Gábor, a Heti Válasz vezetője, Liszkay Gábor és Élő Gábor Magyar Nemzet-, illetve Mno.hu-főszerkesztő és Bencsik András, a Demokrata első embere.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Orbán Viktor a beszélgetésen azt mondta: egyrészt egy teljesen lojális "saját" sajtót akar, másrészt a Simicska-birodalomhoz tartozó médiumok és más kormányközeli sajtóorgánumok más üzleti érdekeltségeik profitja okán állami hirdetések nélkül is el tudják tartani/ finanszírozni tévéjüket, újságjukat. Így nincs szükségük állami hirdetésekre, ezáltal pedig nem kell szerepzavarral küzdeniük, a jobboldali sajtó is lehet kormánykritikus. A miniszterelnök egyértelműen a Simicska-birodalomhoz tartozó Hír Tv-re és Magyar Nemzetre utalt, de például a Bencsik András vezette Demokrata további sorsa egyes szerint még homályos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.