Saját sajtót akar

Az volt megrázó, ahogyan Orbán elmondta

A jelenlévőket "nem rázta meg különösebben", ami elhangzott, azon lepődtek meg kissé, hogy Orbán Viktor ilyen nyíltan, kendőzetlenül mondta ki azt, ami egy ideje már a gyakorlat.

2015.01.16 10:16ma.hu

"Semmi újdonság nem történt. Csak annyi, hogy a miniszterelnök a szokásos, minden januárban megrendezett, a kormánypárti médiumok prominenseivel folytatott beszélgetésen ki is mondta, ami egy ideje már a valóság – értékelték a Népszabadságnak a vs.hu hírét, miszerint személyesen közölte Orbán Viktor a kormányhoz közel állónak tartott médiumok vezetőivel, hogy a jövőben nem tekinti szükségesnek a támogatásukat, megszűnik az eddig megszokott viszony a Fidesz és köztük.

A portál szerint a múlt hét pénteken tartott találkozón ott volt Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Borókai Gábor, a Heti Válasz vezetője, Liszkay Gábor és Élő Gábor Magyar Nemzet-, illetve Mno.hu-főszerkesztő és Bencsik András, a Demokrata első embere.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Orbán Viktor a beszélgetésen azt mondta: egyrészt egy teljesen lojális "saját" sajtót akar, másrészt a Simicska-birodalomhoz tartozó médiumok és más kormányközeli sajtóorgánumok más üzleti érdekeltségeik profitja okán állami hirdetések nélkül is el tudják tartani/ finanszírozni tévéjüket, újságjukat. Így nincs szükségük állami hirdetésekre, ezáltal pedig nem kell szerepzavarral küzdeniük, a jobboldali sajtó is lehet kormánykritikus. A miniszterelnök egyértelműen a Simicska-birodalomhoz tartozó Hír Tv-re és Magyar Nemzetre utalt, de például a Bencsik András vezette Demokrata további sorsa egyes szerint még homályos.

A jelenlévőket "nem rázta meg különösebben", ami elhangzott, azon lepődtek meg kissé, hogy Orbán Viktor ilyen nyíltan, kendőzetlenül mondta ki azt, ami egy ideje már a gyakorlat, legalábbis amióta felállt a Lázár János vezette Miniszterelnökség irányítása alatt az állami hirdetési és reklámpiacot felügyelő ügynökség, Nobilis Márton vezetésével.

A jobboldali médiumoknak azonban több élő, hosszú távú szerződése van több állami hirdetővel, köztük a Magyar Nemzeti Bankkal, a Szerencsejáték Zrt.-vel, a Magyar Villamos Művekkel, valamint a részben állami tulajdonban lévő Mollal.

A hozzáférhető adatbázisok szerint a tavalyi év első hét hónapjában a jegybank – listaáron – 191 millió, az MVM és partnere 91 millió, a Szerencsejáték Rt. pedig 146 millió forintért hirdetett csak a Magyar Nemzetben.

Borókai Gábor a vs.hu megkeresésére elmondta: szélesebb kör vett részt a megbeszélésen, amelynek tartalmával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Elégséges végigtekinteni a kormányközelinek mondott sajtó oldalain, és megtapasztalható, hogy azokon ősz óta állami hirdetés csak nagyon szórványosan jelent meg, míg a mostani miniszterelnökségi kampány egyáltalán nem érhető tetten."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.