Csökkent a kifűtetlen lakások száma

Emmi: minden eddiginél korábban felkészültek a hajléktalanok téli ellátására

"A krízisidőszakra plusz 1500 férőhelyet biztosítunk."

2015.01.26 17:49MTI

Az elmúlt évben csökkent a kifűtetlen lakások száma, és a hajléktalanok téli ellátására minden eddiginél korábban felkészültek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra reagálva, hogy az MSZP ismét kezdeményezi a fagyhalál elleni alap létrehozását.

Az Emmi az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében idézte Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szavait: "a kormány többek között a rezsicsökkentés mellett a kilakoltatási moratórium meghosszabbításával is segítette a nehezebb körülmények között élőket. Az elmúlt évben csökkent a kifűtetlen lakások száma. A hajléktalanok téli ellátására minden eddiginél korábban felkészültünk, a krízisidőszakra plusz 1500 férőhelyet biztosítunk". Az már korábban látható volt, hogy 2011-ben a kormány megállította a szegénység növekedését, amit az előző kormányoktól örökölt, sőt 2014-ben fordulat állt be: "minden mutató szerint csökken a szegénység" - olvasható a minisztérium közleményében.

A közlés szerint a 2010-ben megkezdett "szisztematikus munka eredményeként többen tudtak kitörni a szegénységből", a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint "negyedmillióval csökkent a szegények száma Magyarországon". Csökkent azok aránya is, 13,7-ről 11,2 százalékra, akik nem tudják megfelelően kifűteni a lakásukat - tették hozá.

A szociális és a hajléktalan-ellátórendszer szakemberei, falu- és tanyagondnokok, polgárőrök, rendőrök, a katasztrófavédelem és a települési önkormányzatok munkatársai a téli időszakban még jobban figyelnek a segítségre szoruló emberekre a kihűlés veszélye miatt - írta közleményében az Emmi. Hozzátették, mivel sokszor a lakosság az, amely közvetlenül és hamarabb találkozik ilyen esetekkel, kérik: "most még jobban forduljunk oda a környezetünkben élő, segítségre szoruló emberekhez".

Előzőleg Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón közölte: pártja ismét kezdeményezi a fagyhalálok megelőzésére szolgáló pénzügyi alap létrehozását, amelyet a Fidesz már ötször leszavazott a parlamentben. Azt mondta, 2010 óta 1200-an, egy falunyi ember fagyott meg Magyarországon; több mint hatvan százalékuk nem az utcán, hanem saját fűtetlen lakásában halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.